Autor: Irina Papuc
Partidul Democrat din Moldova a cerut ministrului Sănătății, printr-o „notă imperativă” să oprească procesul demarat de reformare a spitalelor, până nu va exista un concept clar. Declarația îi aparține purtătorului de cuvânt al PDM, Vitalie Gămurari. Acesta a mai precizat că altfel pentru proiectul spitalelor, ministerul nu va avea susținerea coaliției majoritare.
„Din start s-a cerut un raport din partea ministrului Sănătății referitor la informațiile care au apărut în spațiul public privind unele reforme care s-au făcut, multe din ele au fost pripite, nu au avut acoperire respectivă, de aici și au apărut discuții greșite și interpretări greșite”, a spus Gămurari.
„Vreau să spun că s-a ajuns la concluzia că la această oră nu există un document expres care s-ar fi pus la dispoziția publicului. Asupra acestui document se lucrează. A fost expediată o notă imperativă Ministerului Sănătății...Până nu va fi totul foarte clar, că ea (n.r. - reforma spitalelor) să aducă beneficii reale, nu vor avea loc aceste dezbateri. S-a atenționat foarte clar că din partea coaliției majoritare nu va exista susținere politică. Au fost niște interpretări greșite. Nu va exista o susținere atâta timp cât nu va exista un concept foarte clar și efecte pentru fiecare cetățean în parte. Am atenționat despre acest lucru”, a mai spus Gămurari la conferința săptămânală pe care o organizează Partidul Democrat.
Nu este clar despre ce fel de „lipsă de acoperire” s-a vorbit la partid, însă unul din argumentele aduse, care i-ar fi deranjat pe aceștia, ține de zvonurile precum că spitalele se închid. Totuși, nu este clar de ce acum PD reacționează, având în vedere că trecerea tuturor spitalelor sub administrarea Ministerului Sănătății deja a fost votată în Parlament în prima lectură. Mai mult, dacă e să credem Ministerului Sănătății, atunci un proiect de reformare a spitalelor s-ar fi aflat la Cancelaria de Stat încă de la sfârșitul anului trecut, ceea ce înseamnă că acest concept de reformare trebuia să fie discutat și agreat până acum.
Mai mulți directori de spitale au evitat să facă comentarii pe acest subiect. La fel și mebrii PDM nu sunt de găsit la telefon pentru a da explicații.
Reforma spitalelor a fost anunțată de Ministerul Sănătății pe 27 iunie. Procesul de consultare a fost marcat de lipsă de transparență. Punctul slab al reformei demarate a fost lipsa unui studiu de fezabilitate care ar susține modelul de comasare al spitalelor ales de către minister. În lipsa unor studii clare și previziuni financiare, autoritatea a fost criticată pentru tantativa sa de reorganizare a sistemului spitalicesc în pripă.
Totuși, reforma spitalelor este un subiect acut pentru sistemul medical, despre care se vorbeste deja de mai mulți ani. Partenerii de dezvoltare au solicitat autorităților să revadă structura și managementul sistemului spitalicesc. Este neclar însă de ce autoritățile au neglijat studiul Băncii Mondiale, realizat în Moldova în 2009, care prevedea un alt model de comasare.
█ Articole relaționate: