Redactor: Irina Miron

Alimentarea bebelușilor cu laptele matern are o serie de beneficii. Unul dintre cele mai importante este legat de coeficientul de inteligență al copilului. O demonstrează datele unui studiu, publicat recent în revista „JAMA Pediatrics”, potrivit căruia, bebelușii care au fost alăptați de mame mai mult timp, au o dezvoltare cognitivă mai avansată, scrie cotidianul spaniol „El Mundo”, citat de Agerpres.

Numeroase cercetări au demonstrat că alimentul „ideal” denumit astfel de OMS, reduce riscul de a suferi de otită, diaree, pneumonie sau infecții urinare. Alăptarea pe termen lung garantează și o probabilitate mai mică de a suferi de alergii și diabet.

Autorul studiului, Mandy Belfort și echipa sa, au examinat efectul pe care îl poate avea durata și hrănirea exclusivă cu lapte matern asupra dezvoltării cognitive a copiilor lor până la vârsta de șapte ani, pe 1.312 femei. Micuții hrăniți cu lapte matern mai mult de șase luni, dovedeau la vârsta de trei ani un nivel mai înalt de inteligență verbal-lingvistică, iar la șapte ani, nivelul coeficientului lor de inteligență era mai mare decât cel al minorilor care nu fuseseră alăptați. „Totuși, nu am văzut vreo legătură cu memoria sau capacitatea de învățare”, a precizat Belfort.

„Rezultatele pun în evidență „pentru prima dată”, o relație cauzală  între alăptarea maternă în primul an de viață al bebelușului și dezvoltarea inteligenței în anii următori”, a concluzionat autorul studiului.

Potrivit medicului pediatru Maite Hernandez, coordonatoare a Inițiativei pentru Umanizarea Asistenței la Naștere și Alăptare (IHAN), se știe că nivelul de studii al mamei are legătură cu începerea și menținerea alăptării.

După ce au luat în calcul acest tip de factori (inclusiv dieta mamei în perioada alăptării), Belfort și colegii săi au determinat o influență clară a alăptării asupra dezvoltării cognitive a celor mici.  Adică „cele patru puncte diferență în ceea ce privește gradul de inteligență, se datorează laptelui matern”, precizează Hernandez.

Rezultatele promovează alăptarea exclusivă în primele șase luni de viață. „Dacă așa stau lucrurile, alăptarea maternă ar avea capacitatea de a potența inteligența populației de la o generație la alta”, a mai spus Maite Hernandez.

 

Articole relaționate:

Criză de sănătate publică - tot mai puține mame își alaptează copii

Începe Săptămâna Mondială a Alăptării. În Moldova, numărul mamelor care își alimentează natural bebelușii este în descreștere 

Anthony Lake, Director executiv UNICEF: „Problema malnutriţiei este subapreciată pe scară largă.”