Autor: Mariana Matcovschi

De la începutul săptămânii curente în Moldova au fost efectuate trei transplanturi de organe. Trei persoane au primit șansa de a putea duce un mod normal de viață. Donatorii sunt doi bărbați și o femeie, cu vârsta cuprinsă între 38 și 49 de ani, aflați în moarte cerebrală. Prelevările de organe au fost efectuate la Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”, iar transplanturile - la Spitalul Clinic Republican.

Igor Codreanu, directorul Agenției de Transplant, spune că medicii au lucrat aproape nonstop timp de 72 de ore. „Coordonatorii de la Spitalul Sfânta Treime au reușit să mențină donatorii decedați până a fost posibilă efectuarea prelevării de organe. Între timp, au fost efectuate trei transplanturi de ficat și se așteaptă efectuarea a două transplanturi de rinichi”. Rudele donatorilor au fost de acord ca de la acești pacienți să fie prelevați rinichii, ficații și doar de la o singură persoană – corneea.

Igor Codreanu susține că pentru a beneficia de aceste intervenții chirurgicale au fost alese persoanele care au stat mai mulți ani în lista de așteptare sau cele care se aflau internate în spital în stare gravă. Directorul spune că identificarea persoanei compatibile pentru transplant devine un proces mult prea complicat și își amintește că recent rudele unui pacient aflat în moarte cerebrală și-au dat acordul ca organele acestuia să fie prelevate, dar nu au putut fi identificați beneficiari. „Donatorul avea grupa a IV-a, iar în lista de așteptare pentru transplant de ficat exista doar un pacient, pe când pentru transplant renal nu a putut fi identificat niciun pacient”, adaugă directorul Agenției de Transplant.

Cornelia Guțu-Bahov, coordonator de transplant la Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”, susține că toate tentativele de a salva viața acestor trei donatori s-au soldat cu eșec. „Pacienții sufereau de boli cerebro-vasculare acute, unul a avut o malformație congenitală, iar doi sufereau de anevrism cerebral. Atunci când sunt puse astfel de diagnoze letalitatea survine 100%, afectarea creierului a fost prea mare”. De aceea, specialista spune că le este foarte recunoscătoare familiilor care au luat decizia corectă de a dona organele și de a salva alți oameni, în pofida faptului că trec prin niște tragedii de nedescris. „În două cazuri, acordurile au fost date chiar de mamele donatorilor. Un lucru foarte dureros”, adaugă Cornelia Guțu-Bahov.

„Pentru ca donarea să aibă loc, echipa de medici a intrat în sala de operații luni la ora 8.00 și a ieșit joi dimineața. A lucrat benevol, din suflet”, spune coordonatorul de transplant de la Spitalul „Sfânta Treime”.

Conform Agenției de Transplant, în prezent, în lista de așteptare pentru transplant hepatic sunt înscrise aproximativ 70 de persoane, iar pentru cel renal – aproape 30. De la începutul anului curent medicii au realizat 11 transplanturi de ficat și 15 operații de transplant renal, comparativ cu 9 și respectiv 24 de intervenții în 2016.

 

  Articole relaționate:

Vor să salveze vieți, dar nu au cui. Medicii au identificat un donator de organe în moarte cerebrală, însă nu găsesc beneficiari cărora să le transplanteze 

„Să-i ajutăm pe alții, dacă el n-a avut viață”. Doctorii au reușit să salveze alte trei vieți, datorită unei mame care a decis să doneze organele fiului decedat 

FOTOREPORTAJ// Unde și cum sunt depozitate organele până ajung să dea viață altor oameni