Autor: Parascovia Rogate

210 pacienți au decedat anul trecut în urma intervențiilor chirurgicale efectuate la Spitalul Clinic Republican. Numărul acestora este în creștere cu 40 față de anul 2015. Datele se conțin în raportul instituției privind activitatea medicală, făcut public pe pagina web a instituției.

Mai exact, potrivit documentului, anul trecut au fost supuși operațiilor chirurgicale 16.521 de pacienți, cu 610 pacienți mai mulți decât în 2015. De altfel, și numărul intervențiilor chirurgicale este în creștere. Datele arată că anul trecut medicii au realizat 18.439 de intervenții chirurgicale, cu 1.200 mai multe decât în anul 2015.

Cele mai multe operații au fost efectuate în secția Chirurgie generală. Vorbim de 2.796 la număr. Următoarele afecțiuni tratate sunt cele ale nasului, gâtului și urechilor, 2.721 de intervenții chirurgicale fiind efectuate de medicii ORL în acest sens. Anul trecut, tot mai mulți bărbați au fost operații în secția Urologie. Vorbim de 2.066 de intervenții, cu 300 mai multe decât în 2015. În același timp, în instituție au fost realizate 2.045 intervenții oftalmologice. Cele mai puține intervenții chirurgicale efectuate anul trecut la Spitalul Clinic Republican au fost în secția Chirurgia cardiacă a viciilor dobândite – 369.

Ca și orice procedură, intervențiile chirurgicale implică și riscuri. Datele raportului arată că anul trecut dintre cei peste 16 mii de pacienți operați, 210 au decedat în urma intervențiilor chirurgicale. Indicele letalității constituie 1.27 la sută. Cifra este mai mare cu 40 de decese decât în anul 2015, când indicele letalității a constituit 1.07%.

De altfel, datele arată că cele mai multe decese după operații au avut loc în secția Chirurgie generală, unde s-au efectuat și cele mai multe intervenții. Alte 36 au avut loc în secția Chirurgie septică, iar alte 23 în secția hepato-bilio-pancreatică. Instituția nu indică în raportul său care au fost mai exact cauzele deceselor, când au survenit acestea, câte dintre acestea au fost decese evitabile etc.

Am încercat să aflăm de la instituție care sunt factorii care au influențat creșterea letalității, care sunt factorii asupra cărora se putea influența pentru a diminua această rată și care sunt factorii asupra cărora nu se mai putea interveni. Responsabilii de comunicare cu mass-media au refuzat să ne dea un răspuns, motivând că asta ar însemna „să se ridice fișa fiecărui pacient în parte”, deși instituția dispune deja de o analiză a cazurilor letalității. Nici de la comisia de specialitate în chirurgie de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale nu am obținut niciun răspuns. O parte sunt în concediu, pe când alții au refuzat să comenteze subiectul pentru Sănătate INFO.

 

 Articole relaționate:

Tot mai mulți pacienți mor în spitalele din Moldova. Numărul deceselor este în creștere în 25 de raioane ale țării

Sute de oameni mor anual în spitalele de psihiatrie din Moldova. „Sunt multe decese suspecte. De demență nu se moare”

Decizie irevocabilă într-un caz de malpraxis, care a avut loc la spitalul din Hîncești. Un bărbat a murit, după ce a fost tratat de osteoporoză, deși avea cancer. Acum spitalul va plăti despăgubiri