Autor: Parascovia Rogate
Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime” are de astăzi o secție de Neurorecuperare modernă, la propriu. Aceasta a fost renovată în totalitate și dotată cu utilaje performante. Astfel, pacienții care au suferit accidente cerebrale vasculare sau traume ale mâinilor și picioarelor în diverse accidente pot beneficia acum de recuperare la standarde europene, spun responsabilii instituției.
Activitatea secției de Neurorecuperare a fost sistată pe o perioadă de trei luni. În tot acest timp a fost schimbată pardoseala, podeaua, sistemul de electricitate și cel de asigurare cu apă, etc., iar în final secția a fost dotată și cu utilaj modern. Medicii și pacienții sunt încântați și spun că acum se simt ca într-un spital din țările dezvoltate.
Sergiu Cojocaru este un tânăr de 21 de ani care și-a pierdut mobilitatea picioarelor în urma unui accident rutier, produs în luna mai. Se plimba pe holul secției, în timp ce aștepta doctorul ca să-l ajute să facă câteva exerciții.
„Acum nu-mi mai simt picioarele și trebuie să fac kinetoterapie. Mă aflu aici de săptămâna trecută. Îmi plac noile condiții, chiar nu mă supără nimic. Mi s-a spus că dacă voi face toate aceste proceduri, o să pot merge din nou. Alături de mine este tata, care mă ajută mereu”, a mărturisit tânărul pentru Sănătate INFO.
O altă pacientă a acestei secții este Mariana Brânză. Femeia a suferit un accident vascular cerebral în aprilie și de atunci își mișcă mai greu mâna stângă. Datorită exercițiilor, pacienta speră să ajungă la mobilitatea de altădată.
„Sunt aici de cinci zile. Fac gimnastică și tratament cu picurători. Înainte de ictus cerebral îmi mișcam mâinile în mod egal. Acum însă cea stângă se mișcă mai greu. Făcând exercițiile care mi le recomandă medicul, eu îmi impun mâna stângă să lucreze la fel ca cea dreaptă. Sunt pentru prima dată aici și sunt foarte mulțumită de munca depusă de medici”, mărturisește Mariana.
Pentru renovarea secției au fost cheltuite două milioane 500 de mii de lei. Cei mai mulți bani au fost alocați de Consiliul Municipal Chișinău.
„Consiliul Municipal Chișinău a alocat două milioane de lei pentru reparația secției, iar spitalul - 500 de mii de lei pentru dotarea cu utilaje și mobilier. În Municipiul Chișinău aceasta este singura secție de acest gen. Majoritatea celor care beneficiază de asistență medicală aici sunt de vârstă înaintată. Această secție este prima care a fost dată în exploatare din cele cinci pe care ne-am propus să le renovăm până la Hramul Chișinăului. În acest an, Consiliul Municipal Chișinău a preconizat să investească 12 milioane de lei în Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”, a declarat Mihai Moldovanu, șeful Direcției Sănătate în cadrul Consiliului Municipal Chișinău.
Secția dispune de 35 de paturi și oferă servicii de kinetoterapie, ergoterapie, logopedie, masaj și fizioterapie. Aici sunt deserviți anual aproximativ 1.000 de pacienți. Beneficiarii sunt în special pacienții care au suferit accidente vasculare cerebrale sau diverse traumatisme ale mâinilor și picioarelor și au nevoie de reabilitare medicală.
„Secția a fost deschisă în anul 2002. Timp de 15 ani am făcut doar reparații cosmetice. Acum însă s-a renovat după standarde europene. E clar că în acest mod și calitatea asistenței medicale e mai bună. Noi primim o plăcere enormă când pacientul iese pe picioarele lui din secție. Ne străduim ca pacienții să beneficieze de tratament și să se întoarcă cât mai curând la muncă și în familie”, a declarat și Boris Stamati, șeful secției Neurorecuperare din cadrul Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime”.
La modul practic, pacienții aduși aici fac diverse exerciții în funcție de indicațiile specialiștilor. Cei mai mulți fac kinetoterapie și ergoterapie.
Sala de kinetoterapie dispune de câteva aparate de recuperare, printre acestea o bicicletă și un aparat pentru menținerea echilibrului. De asemenea, sala dispune de un aparat de lifting.
Bicicleta sau velgometru este un aparat care ajută ca picioarele pacienților să-și recapete funcțiile. Aparatul de echilibru îl învață pe pacient să-și mențină echilibrul, iar cel de lifting – să se poată ține în picioare.
„Acesta se folosește în primele zile de reabilitare, când pacientul învață să stea din nou în picioare. Noi fixăm genunchii picioarelor, iar la spate îl fixăm cu un corset. Ulterior îl ajutăm pe pacient să se ridice în picioare”, explică Anatol Gorcă, medic kinetoterapeut al secției de Neurorecuperare.
„Este foarte important să fie o astfel de secție, deoarece în asemenea cazuri contează fiecare oră pentru pacienți. Ei au nevoie de kinetoterapie, chiar din momentul în care se află în secția de reanimare. Trebuie să fixăm mâna corect, piciorul. Sub mână trebuie să punem o pernă. După ce pacientul este externat din reanimare, este transferat aici și noi lucrăm cu aparatajul necesar. Dacă nu ar fi așa o secție - pacientul ar putea rămâne invalid” , a precizat Gorcă.
Serviciile de ergoterapie sunt noi pentru această secție. Mai exact, dacă kinetoterapia îi ajută pe oameni să se miște, să meargă, etc., atunci ergoterapia ajută la dezvoltarea mișcărilor fine. Pacienții învață, de exemplu, să țină în mână un pix, să scrie, să apuce o cană, etc.
„Unii pacienții își revin complet, pe când alții învață să se autodeservească ca să nu depindă de alții”, a adăugat Gorcă.
În secție activează cinci medici kinetoterapeuți, doi ergoterapeuți, doi masori, un logoped, și doi neurologi. Medicul-șef al secției că acești specialiști sunt suficienți ca să-i deservească pe toți pacienții care sunt acum în lista de așteptare. Medicii spun că acum vor veni cu mai multă plăcere la serviciu.
„Înainte se făceau doar reparații cosmetice, dar acum totul e nou. Sigur că aceste schimbări sunt importante pentru noi, dar mai ales pentru pacienții, care au toate comoditățile. Suntem foarte bucuroși de renovare”, a menționat Ion Verlan medic kinetoterapeut.
„Este important să avem condiții bune, deoarece aici ne aflăm chiar mai mult decât acasă”, a adăugat și Ludmila Spița, asistentă medicală superioară.
Vom preciza că, deocamdată, aceasta este singura secție de Neurorecuperare pentru pacienții din Municipiul Chișinău. Pentru cei din țară o astfel de secție se află la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie, care însă nu reușește să asigure necesitățile de recuperare ale pacienților care au suferit un ictus sau traumatism provocat de vreun accident. Acum două luni la Chișinău, în cadrul Universității de Medicină „N.Testemițanu” a fost deschis în premieră un Centru de Reabilitare Medicală unde vor fi instruiți viitorii specialiști în neurorecuprare. Aceasta este singura instituție cu o gamă largă de servicii de reabilitare, precum acupunctură, hidroterapie, kinetoterapie și multe altele, toate sub același acoperiș.
█ Articole relaționate: