Autor: Parascovia Rogate
„Aici vine mama după sănătate și tata după a lui pastile. Aici vin cu mama când mă doare burta, dar și pentru că e bine. Și nu mai este frig ca înainte, și nu mai bate vântul pe la geam. Acum aici sunt termopane și oamenii se simt mai oameni”, cu aceste versuri au anunțat copiii din satul Gura Bâcului, raionul Anenii Noi, inaugurarea Centrului de Sănătate. Clădirea a fost reparată din fonduri europene și este pentru prima dată după aproape patru decenii de când a fost construită. De serviciile acestui centru urmează să beneficieze nu doar localnicii, ci și oamenii din satul vecin, Bâcioc, de peste Nistru, aflat sub jurisdicție transnistreană.
Darea în exploatare a clădirii proaspăt renovate a avut loc chiar de hramului satului Gura Bâcului. La inaugurare s-a adunat, alături de conducerea localității și oaspeți din Capitală, femei cu copii, bătrâni și locuitorii satului vecin. Toți voiau să vadă cum arată noul sediu, prin care până nu demult bătea vântul și scârțâiau podelele. Geamurile, ușile, podeaua și întreg sistemul de încălzire și canalizare nu a mai văzut o reparație capitală din anii 80, când a fost deschis prima dată. Cum e tradiția la moldoveni, cei care au contribuit la realizarea proiectului au fost întâmpinați cu pâine și sare.
„Erau condiții rele. Trebuia să aștept cu copiii în frig când veneam la control. Acum e destul de bine, totul e renovat și frumos. Ne bucură că se face ceva pentru sănătatea noastră”, a declarat pentru Sănătate INFO Nina Gîlcă, locuitoare din Gura Bâcului și mamă a trei copii.
„Acum avem unde să venim ca să beneficiem de asistență medicală în condiții decente. Centrul arată altfel. S-au schimbat condițiile din interior”, spune și Nadejda Mușet. mamă a patru copii din același sat.
„Foarte mult am așteptat această schimbare. Sunt bucuroasă că Primăria a beneficiat de acest grant. Ultima reparație a fost făcută pe timpurile sovietice. Acum totul e schimbat, este cald. Eu sper că în curând vom avea și specialiști noi, din alte domenii, nu doar medici de familie, ca să nu fim nevoiți să plecăm la raion”, spune și Ala Pierdevară, o altă locuitoare din Gura Bâcului.
„Am avut ocazie să vizitez alte țări și mă durea sufletul că la noi, Centrul Sănătate era într-o stare atât de deplorabilă. Acum mi-aș mai dori să fie și un sală de fitness”, ne-a mărturisit Nina Todica.
De servicii medicale mai bune vor putea beneficia și locuitorii din satul Bâcioc, aflat sub jurisdicția administrației de la Tiraspol. Oamenii spun că pentru ei un asemenea centru înseamnă o luminiță de la capătul tunelului. În satul lor este doar un punct medical, un asistent medical și un felcer, iar medicul de familie ajunge o dată în lună.
„Avem un punct medical, care e amplasat într-un apartament, la primul etaj. Acolo este încălzire autonomă, gaz, dar ferestrele, ușile și podeaua sunt în stare deplorabilă și trebuie schimbate. De asemenea și gurile de aerisire trebuie schimbate, mai ales că acolo se păstrează și medicamente. Noi nu avem medici, doar asistentă medicală și un felcer. Medicul de familie vine din satul Mălăiești, o dată în lună. Asta tot e greu, deoarece din Mălăiești la Bâcioc nu este un transport direct. Dacă apar urgențe, oamenii sună la Tiraspol sau Bender. Tot de acolo ne procurăm și medicamentele”, ne povestește Ludmila Pascalu, locuitoare din satul Bâcioc.
Femeia precizează că și-ar dori enorm ca și la ei să fie renovat punctul medical și speră că autoritățile nu vor uita de asta. „Mulți oameni din Bâcioc vin aici la Centrul de Sănătate, la stomatolog. Satul este la o distanță de 3 km. Singura problemă e că nu e permisă trecerea transportului, pentru că între noi există o vamă. Astfel, oamenii vin pe jos. Desigur că asta o fac cei mai tineri. Bătrânii ajung mai greu”.
Încântați de renovare sunt și lucrătorii Centrului de Sănătate. Ei spun că după mai bine de 40 de ani de când activează, este pentru prima dată când vor munci în condiții decente.
„Am lucrat în Centrul vechi, dar acum s-a făcut reparație și sunt condiții bune. E cald și la pacienți, și la medici. E bine și în cabinetele unde se fac injecțiile, picurătorile. Și noi muncim într-un mediu plăcut. Avem tot ce ne trebuie, pe când înainte dacă pacientul avea nevoie de o picurătoare venea de acasă cu pătura lui, că era frig”, explică Natalia Dilevscaia, asistentă medicală în Centrul de Sănătate de la Gura Bâcului.
„Avem apă caldă, căldură și lumină. După 40 de ani de stagiu în medicină, e prima dată când voi lucra la cald, când în centru va fi cald oriunde”, spune entuziasmată Tamara Filipașcu, o altă asistentă medicală.
De altfel, realizarea acestui proiect local nu ar fi fost posibil fără sprijinul financiar al Uniunii Europene (UE). Mai precis, Centrul de Sănătate a fost renovat în cadrul Programului finanțat de UE „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, aplicat de PNUD-Moldova. Pentru reparația instituției medicale Uniunea Europeană a oferit 171 de mii de euro, iar comunitatea alte două mii.
„Acești bani sunt din bugetul Uniunii Europene, de aceea trebuie să mulțumim europenilor, deoarece banii au fost oferiți din impozitele pe care le achită ei. De asistența medicală la acest Centrul de Sănătate vor beneficia și oamenii din stânga Nistrului, din satul Bâcioc. Este bine când oamenii se ajută, deoarece asta creează încredere între două regiuni. Acesta este și scopul proiectului”, a declarat Ecaterina Dorodnova, consilier politic al Delegației UE în Moldova.
„Datorită acestei finanțări am reușit să obținem o clădire renovată, apă, canalizare, ceea ce nu a fost în ultimii peste 40 de ani. Eu cred că aceste proiecte sunt un pas înainte în stoparea migrației. Dacă oamenii vor avea condiții decente de viață nu vor dori să plece în Europa. Trebuie să aducem Europa acasă. Este foarte important că s-a renovat, deoarece fără sănătate nimic nu se face”, a declarat și Lilia Brehova, primarul satului Gura Bâcului.
Doctorii speră că o dată cu renovarea vor putea atrage și noi specialiști. Deocamdată, aici muncesc doi medici de familie și cinci asistente medicale, care trebuie să se împartă la cei 4.400 de locuitori din Gura Bâcului și Bâcioc.
„Ne mai trebuie un medic de familie, dar nu vrea niciun tânăr specialist să lucreze la țară. Am avut rezidenți la practică. I-am învățat cum să lucreze și au fugit la oraș. Sigur că în Centru sunt condiții, dar ei mai au nevoie de condiții de trai și un salariu decent. Nici lor nu le convin salariile, nici mie, deoarece au fost scoase premiile pentru categorie și au pus indicatori de performanță, pe care nu știu cine să-i facă. Toți medici de familie sunt nemulțumiți de acești indicatori. Din doctori ne-au făcut contabili. Acum am 4.700 de lei, dar înainte primeam 5.000-6.000 lei. Ne-au egalat pe toți, de parcă am terminat abia ieri studiile”, s-a arătat nemulțumit Victor Pierdevară, medic de familie la Centrul de Sănătate din satul Gura Bâcului.
█ Medicina de familie din Moldova, finanțată cât să nu „moară”
Deocamdată, UE a oferit bani doar pentru renovarea edificiului, nu și dotarea cu echipament modern. Potrivit specialiștilor, în curând va fi creată o platformă de comunicare, iar instituțiile vor putea accesa fonduri pentru a-și dota instituțiile.
În cadrul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, începând din 2009 și până acum au fost renovate și dotate cu echipament și mobilier peste 80 de clădiri publice de pe ambele maluri ale râului Nistru. 18 dintre acestea sunt instituții medicale.
Vom preciza că la inaugurarea de ieri a Centrului de Sănătate de la Gura Bâcului nu a fost prezent niciun reprezentant al Ministerului Sănătății și nici de la Biroul pentru Reintegrare.
█ Articole relaționate:
Aproape 100 de mii de moldoveni și-au schimbat medicul de familie. Care sunt motivele Liberă practică în medicina de familie sau spitale raionale fără specialiști în ambulator. Ce vrea Ministerul Sănătății de fapt