Autor: Elena Cioina

Noua structură a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a intrat în vigoare. Regulamentul privind organizarea și funcționarea noii structuri a fost publicat în Monitorul Oficial. Instituția se va ocupa de elaborarea și aplicarea politicilor în patru domenii mari - sănătate, muncă, protecție socială și demografie. Ca și în vechile structuri, ministerul nou creat va fi condus de ministru. În schimb, funcțiile de viceminiștri au fost substituite cu un secretar general de stat și secretari de stat. Ministerul va avea șase astfel de funcționari publici – un secretar general de stat și cinci secretari de stat. Potrivit regulamentului, aceștia urmează să fie aleși în bază de concurs. Împreună cu ministrul, secretarii de stat, conducătorii subdiviziunilor aparatului central, vor purta răspundere pentru activitatea instituției.

În document mai scrie că în total autoritatea centrală în sănătate, muncă și protecție socială urmează să aibă doar 105 angajați, de două ori mai puțini decât erau în vechile structuri. Până la comasare cele două ministere aveau stabilite în total 205 unități. Deocamdată nu este cunoscută organigrama instituției, câți funcționari vor reveni domeniului sănătății, precum și câți domeniului muncii și protecției sociale.

Ministerul nu se va lipsi de Colegiu. Componența acestuia ar trebui să nu depășească 15 persoane. Ministrul va îndeplini funcția de președinte al Colegiului.  Instituția va avea în total 11 direcții, dintre care 4 – pentru domeniul sănătății și , cinci – pentru cel al muncii și protecției sociale, o direcție comună de analiză, monitorizare și evaluare a politicilor și alta – pentru managementul instituțional, opt servicii, cinci secții și cabinetul ministrului.

Potrivit noului regulament, în structura nouă a Ministerului nu se mai regăsesc direcția juridică, direcția relații externe și integrare europeană, contabilitate și patrimoniu, direcția buget finanțe și asigurări. Acestea au fost comasate și au devenit servicii sau secții comune pentru toate cele patru domenii pe care le va cura instituția.

Potrivit Hotărârii Guvernului, conducerea Ministerului are la dispoziție trei luni să prezinte Guvernului lista autorităților administrative care-i vor fi în subordine, a instituțiilor publice în care va avea calitatea de fondator, precum și lista întreprinderilor de stat și societăților pe acțiuni în care administrează pachetul de acțiuni ale statului.

Săptămâna trecută conducătorii celor nouă ministere au prezentat Guvernului noile structuri. În mare parte, numărul funcționarilor care activau în ele, potrivit miniștrilor, s-a redus cu aproape 50 la sută. În schimb, cei rămași ar urma să aibă salarii mai mari decât în prezent, chiar și peste 10 mii de lei.

„Nu este vorba de o simplă majorare de salarii pentru funcţionarii care lucrează în instituţiile centrale, ci este vorba că vom economisi din resursele pe care le-a avut la dispoziţie până acum Guvernul. În baza acestor economii vom avea posibilitatea să oferim salarii mai mari celor care vor rămâne să lucreze în instituţiile centrale ale statului”, a declarat Pavel Filip în timpul ședinței de Guvern de săptămâna trecută, adăugând că acum fiecare funcționar va ști cu exactitate ce are de făcut în cele opt ore de muncă pentru salariul pe care-l va primi.

Ceea ce nu a spus premierul e că specialiștii care vor decide să rămână sau să se angajeze în ministere, vor trebui să muncească de două ori mai mult pentru a oferi calitate și eficiența pe care și-a propus-o Guvernul.

Amintim că Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii au mai fost contopite odată, pe vremea guvernării comuniștilor. La scurt timp însă instituțiile au fost separate din nou. Și acum mulți dintre experții în sănătate sunt sceptici în privința unei activități eficiente a instituției.

 

  Articole relaționate:

Numărul angajaților de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale se reduce în jumătate. Câți oameni vor munci în noua structură

Ruxanda Glavan a fost demisă. Igor Dodon a semnat un decret de revocare din funcție a ministrei Sănătății

Guvernul taie jumătate din ministere. Cum va arăta noua administrație publică centrală și cu cine va fi comasat Ministerul Sănătății

Viceminiștrii Sănătății vor rămâne fără funcții, după lichidarea Ministerului Sănătății. Ce spun aceștia