Autor: Parascovia Rogate

Se caută secretari de stat la Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Mai exact, autoritatea în sănătate are nevoie de un secretar general de stat și alți cinci secretari de stat pe diverse domenii. Guvernul a anunțat concurs pe 8 septembrie pentru ocuparea acestor funcții, după ce în luna iulie a avut loc reforma administrației publice centrale, iar Ministerul Sănătății a fost comasat cu cel al Muncii, Protecției sociale și al Familiei.

Doritorii de a ocupa funcția de secretar general de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale își pot depune documentele până pe 25 septembrie, iar cei care aplică la funcția de secretari de stat până pe 27 septembrie. Anunțurile de angajare au fost publicate pe pagina Cancelariei de stat, autoritatea publică care asigură organizarea activității Guvernului, deoarece potrivit Legii cu privire la Guvern, nr. 136 din 7 iulie 2017, executivul numește în funcție secretarii generali de stat și secretarii de stat.

Cele cinci domenii pentru care vor fi selectați secretarii de stat sunt cel al sănătății publice, al asistenței medicale, al asigurărilor sociale și medicale, al muncii și demografiei și al asistenței sociale.

Condițiile pentru candidați sunt deținerea cetățeniei Moldovei, vârstă de până la pensionare, cunoașterea limbii române, studii în domeniu, lipsa antecedentelor penale, experiență de cel puțin cinci ani în domeniu etc.

Potrivit anunțului de angajare, salariul minim pentru secretarul general de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale va fi de 7.400 de lei, iar cel al secretarilor de stat – de minim 7.000 de lei.

Precizăm că acum două luni Guvernul a prezentat noua sa structură în urma reformei administrativ centrale. Prin urmare, Ministerul Sănătății a fost comasat cu cel al Muncii, Protecției sociale și al Familiei.

Potrivit Regulamentului privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale, în noua structură a autorității nu vor mai exista viceminiștri, ci un secretar general de stat și alți cinci secretari de stat pe diverse domenii. Secretarii de stat se subordonează direct secretarului general de stat.

Amintim că Ministerul Sănătății și cel al Muncii, Protecției Sociale și Familiei au mai fost comasate odată pe vremea guvernării comuniștilor, însă atunci decizia s-a dovedit a fi un eșec. Astfel, la scurt timp instituțiile au fost din nou separate.

Înainte să preia conducerea celor două ministere, Stela Grigoraș declara pentru Sănătate INFO că nu este de-acord cu această comasare și că cel care va prelua administrarea lor poate fi comparat cu un kamikadze. Ulterior însă Grigoraș a acceptat funcția de ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale susținând că va depune toate eforturile să facă față provocării.

 

 Articole relaționate:

Ministerul Sănătății a rămas fără responsabili în asistența medicală spitalicească, Sănătate publică și audit intern. De câți angajați are nevoie instituția

Spitalul Clinic Republican caută peste 150 de cadre medicale cu reputație ireproșabilă 

Numărați pe degete. Specialiștii deficit din sistemul medical al Moldovei