Autor: Irina Papuc

Parlamentul a votat astăzi, în prima lectură, și în unanimitate proiectul de lege care prevede obligativitatea publicării contractelor încheiate între CNAM și instituțiile medico-sanitare publice și private. În paralel, CNAM propune alte modificări, la contractul-tip, care nu vor soluția problema lipsei de transparență și mai mult o mimează.

Proiectul a fost prezentat deputaților de către Oxana Domenti. Legislatorul a precizat că acum este complicat chiar și pentru membrii Legislativului că obține date privind modul cum sunt repartizate și gestionate resursele din asigurările de sănătate. „A trebuit să treacă două luni ca să obținem cifre și acelea generale”, a precizat Domenti. Deputata a reamintit cazul delapidărilor a cel puțin 3 milioane de euro din România, când 60 de persoane au fost puse sub acuzare pentru decontarea resurselor din asigurări pentru prestarea unor servicii medicale fictive. Implicată este Casa de Asigurări de Sănătate București.

„Acest lucru s-a întâmplat din cauza lipsei de transparență, ceea ce nu a permis oamenilor să urmărească modul cum sunt utilizați acești bani”, a precizat ea.

Comisia protecție socială, sănătate și familie a prezentat avizul la proiect, care a fost susținut cu vot unanim, la fel și avizele primite de la CNA, Consiliul Concurenței, Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal au fost pozitive.

Unde și de ce se grăbește CNAM?

Deși proiectul nr. 240 de modificare a Legii cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală a fost înregistrat încă în iulie, în luna octombrie Compania propunea modificări la contractul-tip prin care, în mod opus celor declarate, încearcă să facă astfel încât datele financiare oricum să rămână secrete. Proiectul a fost supus pentru dezbateri publice, iar ONG-urile în domeniu au atenționat că proiectul nu justifică propunerile enunțate. Chiar și CNA a avizat pozitiv proiectul deputatei Oxana Domenti, menționând că „este în conformitate cu interesul public”.

Menționăm că atât redacția Sănătate INFO, cât și Centrul PAS au expediat solicitări oficiale prin care au cerut ca datele financiare referitor la instituțiile contractate în cadrul FAOAM să fie publice, însă CNAM a refuzat să prezinte informația de fiecare dată. Solicitări oficiale au fost expediate și secretarului general adjunct al Guvernului, Roman Cazan.

 

 Articole relaționate:

Guvernul și CNAM sunt atenționate că periclitează transparența privind utilizarea banilor publici în Sănătate

Limite la transparență. Guvernul nu vrea ca instituțiile medicale să fie obligate prin lege să publice date despre contractele încheiate cu CNAM

Majoritatea spitalelor din Moldova gestionează banii publici în secret