Redactor: Sorina Bujarov

Sănătatea omului se află într-o strânsă legătură cu alimentele pe care le consumă, susţin specialiştii. Astfel, nerespectarea meselor principale ale zilei pot duce la probleme grave de sănătate. Un studiu realizat de o echipă de cercetători de la Harvard arată că cei care sar peste prima masă a zilei prezintă un risc cu 27% mai mare de a suferi o criză cardiacă, informează doctorulmeu.net. Cercetările au fost efectuate pe 27.000 de bărbați, cu vârste între 45 și 82 de ani, în perioada 1992- 2008.

În mare parte, bărbaţii participanţi la studiu care au declarat că nu mănâncă dimineaţa erau de vârstă activă, fumători, cadre superioare sau simpli angajați, celibatari, sedentari sau consumatori de alcool. Astfel, studiile au demonstrat că aceste persoane au mai multe riscuri de a suferi un infarct miocardic sau de a muri din cauza unei boli de inimă decât cele care obișnuiesc să ia micul dejun.

„Lipsa micului dejun poate conduce la unele riscuri, precum obezitatea, hipertensiunea, nivelul crescut al colesterolului și glicemiei (diabet), ceea ce poate favoriza în timp apariția infarctului cardiac”, a explicat Leah Cahill, principalul autor al studiului.

Astfel, bărbații care au spus că nu mănâncă dimineața aveau tendința de a mânca de două ori mai mult în restul zilei, decât cei care obișnuiau să ia micul dejun.  

Şi nutriționiștii susţin că absența micului dejun pune în mod real sănătatea în pericol. Din cauza scăderii importante a nivelului glicemiei în prima parte a zilei, persoanele ce nu manâncă dimineaţa sunt tentate pe parcursul zilei să înfulece tot felul de alimente nesănătoase: produse de patiserie, gogoși, ciocolată, hamburgeri, mezeluri, etc.

Specialiştii susţin că cei care mănâncă zilnic un mic dejun sănătos își controlează mai bine greutatea și consumă o cantitate mai mare de fibre, calciu, vitamina A și C și mai puține grăsimi și zahăr.

Un mic dejun trebuie să conţină fructe şi legume proaspete, lactate, proteine cu un conţinut scăzut de grăsimi şi cereale integrale. 

 

Articole relaționate:

Cancerul, bolile de inimă și diabetul ar putea fi diagnosticate în curând printr-un simplu test 

Moldova este în topul țărilor europene la capitolul decese provocate de bolile de inimă. Anual, peste 20 de mii moldoveni mor din această cauză 

Durata generală a vieții ungurilor a crescut cu cinci ani, în mare parte datorită intervențiilor în domeniul bolilor cardiovasculare