Autor: Irina Papuc

Anunțul a fost făcut de Partidul Democrat acum câteva minute. Șapte miniștri din cei 13 existenți au fost schimbați. Printre aceștia se numără și ministrul de la Sănătate, Muncă și Protecție Socială. Locul Stelei Grigoraș va fi luat de Svetlana Cebotari, șefă a Centrului Național de Transfuzie a Sângelui. Doamna Cebotari și-a depus candidatura pentru funcția de secretar de stat în Sănătate Publică, funcție pe care ea declara acum câteva săptămâni că și-o dorește. 

„Noi am pornit cu o reformă importantă și fundamentală. Este important să faci schimbări atunci când ești în creștere. Această reformă are scop final o depolitizare adevărată. Acum practic toți miniștrii sunt în afara formațiunilor politice, cu câteva excepții”, a declarat premierul Pavel Filip în cadrul unui briefing de presă. Primul care a făcut anunțul și care a citit numele miniștrilor desemnați a fost însă președintele partidului Vlad Plahotniuc. 

Pavel Filip a spus că Guvernul trebuia să se despartă de actualii miniștri pentru a putea „crește” și mai mult și a mulțumit vechii echipe. El a menționat că Stela Grigoraș a realizat reforma sistemului de pensii, care a fost una curajoasă, motiv pentru care i-a mulțumit.

Noii membri ai Guvernului Filip urmează să primească votul de încredere al Parlamentului. Ultima ședință din această legislatură a fost anunțată pe data de 22 decembrie.

Svetlana Cebotari urma să treacă interviul pentru funcția de secretar de stat în domeniul Sănătății Publice astăzi la ora 13.00, atunci când PD anunțase briefingul de presă. Anterior, când a fost contactată de Sănătate INFO, Svetlana Cebotari a spus că s-a gândit să-și depună CV-ul pentru funcția liberă de secretar de stat, după ce a văzut că la primul concurs anunțat nu a trecut niciun candidat.

„Am văzut că la prima etapă nu a trecut nimeni și m-am gândit că experiența mea ar putea fi utilă și că trebuie să încerc. Activitatea noastră de la Centru are o legătură foarte strânsă cu domeniul sănătății publice. Am trecut prin reforme importante în acești ani și cred că pot să împărtășesc această experiență și la alt nivel”, ne-a spus atunci Svetlana Cebotari. Ea spunea că schimbarea radicală de activitate îi va prii, încât asta îi va permite să se dezvolte. Cebotari ocupă funcția de director al Centrului Național de Transfuzie a Sângelui din anul 2008, adică de aproape un deceniu, iar anterior a deținut funcția de vicedirector la aceeași instituție.

Până în acest moment nici Svetlana Cebotari, nici Stela Grigoraș nu au comentat în vreun fel modificările ce le vizează. Săptămâna trecută, Stela Grigoraș a fost întrebată de Sănătate INFO dacă a fost anunțată că va schimbată cu un alt ministru, așa cum se discuta neoficial. Ea a răspuns că nu pleacă nicăieri, că „este de muncit” și că preferă să nu discute despre zvonuri. Stela Grigoraș a venit în funcția de ministru la sfârșitul lunii iulie, iar până acum a evitat să facă comentarii ample despre starea din cele două domenii și care sunt marile provocări pentru ea. Anterior, ea declarase pentru Sănătate INFO că nu-și dorește această funcție, căci pare să fie un act de autosacrificare, domeniile fiind ambele complexe și cu multe probleme. Ea a înlocuit-o pe Ruxanda Glavan, după ce aceasta a fost demisă în plină promovare a reformei spitalelor, fiind învinuită de propriul partid că a început reforma cu stângul. După plecarea Stelei Grigoraș, Cebotari ar urma să fie al treilea ministru la Sănătate în doar un singur an.

 

 Articole relaționate:

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraș: „Nu intenționez să plec nicăieri. Avem de muncit”

E oficial. Stela Grigoraș este noul ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

Ruxanda Glavan a fost demisă. Igor Dodon a semnat un decret de revocare din funcție a ministrei Sănătății