Autor: Irina  Miron

Mai puțin cu 200 de dosare. Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a încheiat admiterea , dar a înregistrat anul acesta un număr mai mic de cereri la facultățile sale. Chiar și așa, nu toți cei care și-au dorit o carieră în sănătate au fost acceptați,  pentru că instituția a păstrat aceeași ofertă de 750 de locuri. Și-au depus însă dosarele pentru studii aproape 1030 de tineri.

Bătălia cea mare s-a dat ca de obicei pentru facultățile de medicină generală și stomatologie. Universitatea a propus pentru prima facultate 500 de locuri. Numărul cererilor depuse a fost, însă, mai mare cu peste 140. Și la stomatologie numărul doritorilor a fost aproape dublu decât oferta. Membrii comisiei de admitere au recepționat 292 dosare, deși au propus doar 105 locuri. La o carieră în domeniul farmaceutic au aspirat 130 de tineri, cu 30 mai mulți decât oferta propriu zisă.

Secretarul adjunct al Comisiei de admitere de la Universitatea de Medicină „Nicolae Testemițanu”, Veaceslav Badan, recunoaște că studenții înscriși la studii cu taxă, au avut o medie de promovare mai mică decât cei din anii trecuți. „Este vorba despre o diferență de câteva sutimi, dar se simte. Cel mai probabil, e din cauza reușitei puțin mai slabe la bacalaureat”, a explicat Badan.

În acest an, tinerii au avut ocazia să depună actele pentru studii la mai multe universități concomitent. De asemenea, absolvenții de bacalaureat au putut să se înscrie la mai multe facultăți odată.

Astăzi, a început cel de-al doilea tur de admitere la toate instituțiile de învățământ superior la care au rămas locuri libere.

 

Articole relaționate:

1.500 de studenți urmează să fie admiși în acest an la instituțiile de învățământ medical. În premieră tinerii pot depune dosarele la mai multe instituții de învățământ concomitent

Sunt gata să salveze vieți. Peste 800 de absolvenți ai Universității de Medicină au dat jurământul lui Hippocrate