Redactor: Sorina Bujarov

Lipsa de concentrare nu întotdeauna poate fi explicată prin tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenţie (ADHD). Astăzi, lumea este plină de factori care distrug capacitatea de concentrare. Psihologul Lucy Jo Palladino, citată de medlive.ro, prezintă cei mai frecvenţi factori ce distrug atenţia şi capacitatea de concentrare, dar şi mici sfaturi cum pot fi evitaţi aceştia. 

Reţelele de socializare. Specialista susţine că fiecare “actualizare a stării” pe reţelele de socializare vă perturbă gândurile. Aceasta ne sfătuieşte să evităm să ne conectăm pe reţelele de socializare în timpul muncii.

E-mailul. Cu toate căe-mailul estelegat de muncă, acesta tot distrage de la lucru. Psihologul american recomandă ca, în loc să verificați e-mailul continuu, mai bine stabiliți un moment al zilei în care să deschideți mesajele.

Telefonul mobil. Sunetul telefonului puţini îl pot ignora, de aceea apelul telefonic distrage foarte mult de la mucă. Dacă consideraţi că apelul nu este important, încercaţi să nu răspundeţi, mai fătuie psihologul american.

Plictiseala. Munca plictisitoare vă face vulnerabili la distrageri. Faceţi o înţelegere cu sine: dacă reuşiţi să terminaţi sarcina plictisitoare într-un timp scurt, câştigaţi o pauză de 10 minute. Sarcinile plictisitoare sunt mai uşor de realizat atunci când ştiţi că veţi fi răsplătit, susţine renumitul psiholog.

Gândurile cicălitoare. Acestea pot fi o distragere puternică, deoarece vă pot indispune sau pot crea disconfort psihologic. Pentru a scăpa de gândurile sâcâitoare specialistul american recomandă să le scrieţi pe o foaie. Odată ce gândurile sunt pe hârtie vă veţi putea detaşa de ele pentru o perioadă.

Stresul. Acesta foarte mult distrage de la treburile importante. Stresul provoacă şi  dureri de cap sau dureri de inimă, ambele având un impact negativ asupra capacităţii de concentrare. Cercetătorii au descoperit că oamenii care au participat la un curs de meditaţie de opt saptămâni şi-au îmbunătăţit capacitatea de concentrare, de aceea şi specialistul american recomandă să încercaţi mai multe tehnici de reducere a stresului, precum meditaţia.

Oboseala. Studiile au demonstrat că prea puţin somn perturbă capacitatea de atenţie şi afectează memoria pe termen scurt. Specialiştii susţin că majoritatea adulţilor au nevoie de 7-9 ore de somn pe noapte, de aceea somnul trebuie să fie o prioritate.

Foamea. Nu săriţi peste mesele principale ale zile, deoarece creierul nu se poate concentra fără energie. Cercetările arată că memoria pe termen scurt şi atenţia suferă atunci când nu ţineţi cont de mesele regulate. Specialiştii recomandă să mâncaţi alimente bogate în proteine şi evitaţi carbohidraţii simpli (dulciurile, pastele).

Depresia. Institutul Naţional de Sănătate Mentala din Statele Unite a demonstrat că lipsa capacităţii de concentrare este una dintre cele mai principale simptome ale depresiei. Aşa deci, specialiştii recomandă să consultaţi un doctor sau un terapeut.

 

Articole relaționate: 

Stresul dublează riscul apariţiei unui atac de cord 

Piersicile sunt benefice pentru reducerea ridurilor și stresului, iar roșiile sunt responsabile de prevenirea diverselor forme de cancer 

Toxinele din ficat ar putea fi motivul oboselii sau chiar al depresiei. Scapă de ele cu ajutorul sucurilor naturale de vară