Redactor: Irina Miron
În lume, terapia și ingineria sunt utilizate pe larg. Datorită lor peștișorii se pot înroși, roada devine mai bogată, iar multe boli care afectează omenirea pot fi tratate. Ori de câte ori își propun să realizeze acest lucru, savanții își pun automat următoarea întrebare: cum să inserezi ADN-ul străin într-o celulă. În prezent, există câteva metode care tind, însă, să devină distructive, scrie medicalnewstoday.com.
Un grup de cercetători din Coreea de Sud au identificat o metodă sigură de a introduce ADN-ul în celule. Metoda constă din două tehnici de laborator și permite savanților chiar să „scormonească” găurile de pe suprafața unei celule cu un laser și să tragă ușor o particulă de ADN cu ajutorul unei pensete optice. „E fantastic că faci toate astea pentru o singură celulă”, a spus Yong-Gu Lee, profesor la Institutul de Științe și Tehnologii din Coreea de Sud.
Metodele obișnuite utilizate pentru a „forța” ADN-ul să intre în celule sunt violente, a explicat Lee. Unii cercetători apelează spre exemplu la așa numitele „arme ale genelor” pentru a descărca particulele acoperite cu ADN. În plus, savanții pot străpunge membranele celulelor cu laser și pot lăsa genele să se împrăștie în celulele găurite. Totodată, cercetătorii nu pot ști dacă celulele vor include genele dorite, iar o mare parte din ele pot fi deteriorate sau distruse.
În procesul de lucru, oamenii de știință au mutat în primul rând particula de la suprafața membranei celulare. Ulterior, au creat un por mic în ea folosind raze laser. În timp ce cu un alt fascicul identificau locația exactă a membranei celulare, echipa de cercetători împingea particula în por cu penseta. Cu ajutorul acestei tehnici, savanții au putut elibera câte o microparticulă în porul membranei și apoi să o arunce în celulă, la fel ca la golf.
Pentru a afla dacă metoda aplicată a fost sau nu un succes, cercetătorii au introdus plasmide care transportă o genă care codifică proteine. Ajunsă în celulă, gena a devenit activă, iar celula a început să producă proteine.
Articole relaționate: