Redactor: Sorina Bujarov

Sportul face bine sănătăţii, însă există situaţii când, din cauza efortului fizic, poate surveni decesul. Potrivit unui nou studiu, bărbaţii care aleargă, merg cu bicicleta, înoată sau practică alte tipuri de sport sunt de 20 de ori mai predispuşi să moară din cauza unei probleme cardiace subite decât femeile care fac sport. Autorii studiului subliniază că bărbaţii, de obicei, încep activitatea fizică brusc, fără a face vreo încălzire, dar aduc și alte argumente.

Unii cercetători consideră, însă, că decesul în rândul bărbaților este mai mare, deoarece numărul femeilor care fac sport este mult mai mic.„Consider că cercetarea noastră este prima care demonstrează că incidenţa scăzută a deceselor subite în rândul femeilor nu are legătură doar cu participarea mai redusă în activităţile sportive”, spune Dr. Eloi Marijon, unul din autorii studiului, citat de doctorulzilei.ro.

Specialiștii au analizat decesele subite în contextul activităţilor sportive din Franţa, în perioada 2005-2010. Rezultatele arată că moartea a survenit, în mare parte, din cauza atacului de cord sau a unei probleme cardiace deja existente. Oamenii de ştiinţă au comparat numărul deceselor din fiecare tip de sport cu numărul total de bărbaţi şi femei ce practică aceste sporturi, în baza unui sondaj naţional.

Astfel, potrivit studiului publicat în Journal of the American Medical Association, timp de cinci ani (durata cercetării) s-au înregistrat 775 de decese asociate domeniului sportului, dintre care 42 în rândul femeilor. Altfel spus, anual s-a înregistat câte un deces la fiecare două milioane de femei, faţă de un deces la fiecare 100.000 de bărbaţi-sportivi.

Pe lângă faptul că bărbaţii încep de multe ori activitatea fizică intensă brusc, dr. Eloi Marijon spune că există încă o posibilă cauză care ar explica rezultatele cercetătării. Potrivit acestuia, a doua explicaţie ar fi faptul că bărbaţii sunt mai predispuşi să aibă blocaje ale arterelor ce alimentează inima cu sânge, având astfel un risc mai mare chiar înainte de a începe activitatea fizică. „Ştim că primul factor ca nivel de importanţă în cazul deceselor în sport este cardiopatia coronariană”, a mai adăugat Marijon.

Spre deosebire de femei, la bărbaţi riscul de deces în timpul exerciţiilor fizice variază în funcţie de sportul practicat. De exemplu, anual se înregistrează cinci decese la un milion de bărbaţi care practică joggingul şi un deces la un milion de bărbaţi care practică înotul. În cazul femeilor însă, în ambele sporturi rata deceselor era mai mică de 1 la un milion de participanţi. 

 

Articole relaționate:

Pentru sănătate, contează volumul și nu frecvența exercițiilor fizice

Moldovenii, certați cu sportul. Doar 2 la sută practică activitățile fizice intense 

Simptomele ce prevestesc cele mai frecvente boli la bărbaţi