Redactor: Irina Miron

Cercetătorii sunt la un pas de a afla de ce nu orice om se îmbolnăvește de Alzheimer atunci când îmbătrânește. Nici până în prezent nu sunt deplin cunoscute cauzele exacte ale bolii, oamenii de știință reușind doar să afle că creierul celor care suferă de această boală conține plăci de beta amiloizi, dar și proteine.

Oamenii de știință de la Universitatea din California au constatat că pentru a forma plăci de beta amiloizi, caracteristice pentru pierderea memoriei, o enzimă numită BACE – 1, trebuie să se combine cu o proteină numită amiloid. Enzima respectivă ciopârțește proteina în fragmente mici, prin urmare, proteinele de beta amiloizi trebuie separate de enzime, spun savanții, citați de huffingtonpost.com.

„E ca și cum ai separa praful pușcă de chibrituri pentru a evita o inevitabilă explozie. Este important să știm cum trebuie separate cele două pentru a găsi o posibilitate de a stopa boala”, a explicat autorul studiului, Subhojit Roy, specialist în biologie celulară și neuropatolog la Centrul de Cercetări în Shiley – Marcos.

Studiul a fost efectuat după o serie de analize a neuronilor și țesuturilor la oameni și șoareci. Savanții au ajuns la concluzia că enzimele BACE -1 și  proteinele de amiloizi nu interacționează în cazul celulelor sănătoase ale creierului, pentru că sunt separate imediat ce se formează. 

 

Articole relaționate:

Un virus obișnuit ar putea fi responsabil de apariția bolii Alzheimer 

Alzheimer poate fi prevenită cu 25 de ani înainte de apariția simptomelor

Cunoașterea factorilor de risc pentru bolile vasculare pot preveni demența