Redactor: Sorina Bujarov

Consumul fructelor proaspete poate reduce riscul de dezvoltare a diabetului, iar înlocuirea acestora cu suc de fructe industrial ar putea, dimpotrivă, creşte riscul de apariție a acestei maladii. Aşa arată rezultatele unui nou studiu efectuat de către o echipă de cercetători americani, britanici şi singaporezi.

Oamenii de ştiinţă au analizat datele din trei studii americane, efectuate pe un eşantion de 187.383 de persoane. După ce s-au asigurat că la studiu nu participă persoane bolnave de diabet, care au maladii cardiovasculare şi cancer, specialiştii au analizat consumul de fructe şi de suc de fructe cu ajutorul unor chestionare completate de participanţi din patru în patru ani. În final, s-a constatat că 6,5% din totalul participanţilor la studiu au dezvoltat diabet de tip 2, scrie agerpres.ro.

Aplicând diferite criterii (vârstă, activitate fizică, etc.), cercetătorii au depistat o legătură semnificativă între consumul anumitor fructe şi scăderea riscului de diabet. Cele mai bune în acest sens au fost afinele, strugurii, merele, perele, bananele şi grapefruitul. Aşa deci, cine consumă astfel de fructe cel puţin de două ori pe săptămână riscă cu 23% mai puţin să facă diabet, concluzionează specialiştii.

Aceştia atenţionează însă, nu toate fructele reduc riscul diabetului. Căpşunele şi pepenii pot creşte riscul acestei maladii. Riscul creşte cu 21% şi în cazul sucului de fructe industrial. Acesta devine periculos atunci când este consumat în cantităţi mai mari decât un pahar pe zi. Cercetătorii spun că sucurile de fructe au în general un indice glicemic ridicat şi mai puţini nutrienţi benefici decât fructele proaspete.

Cu toate că cercetările anterioare nu au demonstrat nicio legătură între consumul de fructe proaspete cu indice glicemic ridicat şi un risc crescut de diabet, autorii studiului, publicat în revista medicală British Medical Journal, susţin că cercetarea dată este binevenită, deoarece ea confirmă recomandările actuale în privinţa consumului de fructe proaspete în prevenirea diabetului. 

 

Articole relaționate:

Combinaţii de alimente care îmbunătăţesc funcţionarea organismului 

Fructele de pădure, peştele gras sau legumele cu frunze verzi îţi pot îmbunătăţi memoria 

Piersicile sunt benefice pentru reducerea ridurilor și stresului, iar roșiile sunt responsabile de prevenirea diverselor forme de cancer