Redactor: Irina Miron

Marijuana este cel mai popular drog din întreaga lume. Totuși, majoritatea celor care o consumă ajung să moară din cauza dependenței de alte stupefiante, cum ar fi Vicodin, Oxycontin și codeina, arată studiile americane. Cercetările savanților au demonstrat că cel mai ușor sunt expuși abuzului de droguri bărbații cu vârsta de aproximativ 20 de ani.

Cercetările recente arată că de obicei, cel mai des se droghează oamenii din Australia, Marea Britanie, Rusia și SUA, scrie foxnews.com. Totodată, cele mai joase rate ale consumului droguri sunt înregistrate în Asia și Africa.

„Deși cifrele nu sunt chiar exacte, putem spune fără îndoială că problema drogurilor este actuală peste tot în lume”, a precizat Theo Vos, autorul studiului, specialist la Universitatea din Washington. Vos a mai precizat că de obicei, oamenii au tendința de a consuma drogurile pe care le pot găsi mai ușor, aproape de casă: cocaina în America de Nord, amfetamina și opiumul în Asia și Australia.

Din cele aproximativ 78.000 de decese înregistrate în 2010 din cauza consumului ilegal de droguri, mai mult de jumătate au fost provocate de dependența de stupefiante. Potrivit lui Vos, în țările unde există legi dure împotriva drogurilor, rata deceselor provocate anume de consumul de stupefiante este mai mare în comparație cu țările în care au fost implementate politici menite să reducă dependența de droguri.

Într-un studiu mai vechi, cercetătorii au stabilit că există o legătură între sănătatea mentală și consumul de droguri. Ei spun că persoanele care consumă droguri sunt mult mai predispuși la depresie și schizofrenie. Mai mult, din cauza dependenței de cocaină numeroși oameni mor de SIDA, tuberculoză, diabet și accidente de mașină.

 

Articole relaționate:

Macul și marijuana, cele mai accesibile și cele mai consumate droguri în Moldova 

Desfigurat din cauza drogurilor: „În Chișinău se consumă droguri în curtea fiecărui bloc, iar cu 50 de lei îmi cumpăram de la farmacie tot de ce-aveam nevoie pentru ca să-mi prepar singur droguri“