Redactor: Sorina Bujarov

Acneea este o problemă cu care se confruntă atât adolescenţii cât şi persoanele adulte. La nivel mondial 25% dintre oamenii cu vârsta cuprinsă între 25 şi 44 ani suferă de acnee. Cel mai recent studiu realizat de un grup de cercetători australieni arată că afecţiunea dată ar putea fi cauzată de alimentele cu un conţinut ridicat de carbohidraţi. În opinia cercetătorilor, consumul ridicat de carbohidraţi conduce la hipersecreţie de insulină, iar o cantitate mare de insulină din organism determină ovarele să producă mai mult testosteron, fapt care favorizeaza apariţia acneei.

Acneea este o afecţiune generată de mai mulţi factori. Printre aceştia se numără şi pubertatea, scrie sfatulmedicului.ro. La pubertate organismul experimentează o serie de modificări hormonale care conduc la dezvoltarea şi maturizarea trăsăturilor sexuale, iar aceste schimbări hormonale provoacă apariţia acneei.

Deşi mulţi cred că produsele cosmetice agravează acneea, acestea, dimpotrivă tratează astfel de afecţiuni, deoarece majoritatea cremelor conţin peroxid de benzoil şi acid salicilic, substanţe care contribuie la tratarea acneei. Medicii însă atenţionează, nu toate produsele cosmetice sunt bune, există şi cosmetice care  acutizează acneea.

Potrivit specialiştilor, curăţarea excesivă a pielii nu contribuie la ameliorarea sau la vindecarea acneei, ci din contra agravează afecţiunea. Zilnic, tenul trebuie curăţat de două ori cu apă şi săpun delicat.

Medicii spun că, deşi acneea se vindecă foarte greu, iar pielea va fi profund afectată de cicatrici permanente, acestea pot fi prevenite prin urmarea unui tratament adecvat pentru acnee. „Stoarcerea” coşurilor nu este cea mai eficientă metodă de a scăpa de acnee. Astfel acneea nu se vindecă şi în plus contribuie la apariţia cicatricilor. Medicii spun că nici bronzul nu este o soluţie, acesta acoperă temporar acneea. Razele soarelui usucă pielea şi acneea în acelaşi timp, însă nu vindecă afecţiunea. Există persoane în cazul cărora soarele conduce la agravarea acneei, iar medicamentele utilizate pentru tratarea afecţiunii, precum tetraciclina și retinoidele, conduc la sensibilizarea pielii la soare, fapt ce creşte riscul apariţiei arsurilor solare.

Deşi multe persoane consideră că stresul sau alimentele bogate în grăsimi favorizează apariţia acneei, studiile arată că acestea nu au nicio legătura cu afecţiunea dată. Potrivit specialiştilor, sunt persoane sensibile la anumite alimente, iar acestea le favorizează apariţia acneei.

 

Articole relaţionate:

Cum să îngrijești corect tenul mixt și gras pe timp de vară 

Cum să îți pregătești fiica pentru pubertate

Greşelile de sănătate pe care le comitem zilnic