Redactor: Sorina Bujarov
Oamenii de ştiinţă testează o nouă pilulă care ar putea transmite mesaje text din interiorul organismului. „Pilula digitală” ar putea transite informaţii despre pacient medicilor, rudelor sau prietenilor acestuia.
Potrivit cercetătorilor, fiecare pastilă inteligentă conţine un senzor care transmite un semnal spre un plasture purtat de pacient din moment ce acesta ajunge în mediul acid din stomac, după ce a fost înghiţit împreună cu pastila. Apoi, acest plasture transmite date prin mesaje text sau e-mail, indicând faptul că pastila a fost luată la timp, informează agerpres.ro.
Senzorul este de dimensiunea unui fir de nisip şi este introdus în pastilă alături de particule de cupru şi de magneziu care, în contact cu acidul din stomac, formează un circuit electric, asemănător unei baterii. Acest circuit electric alimentează senzorul, spun cercetătorii.
Pilula digitală a fost testată fără a conţine vreo substanţă activă, alături de nişte pastile pentru tensiune. În viitor acestea ar putea conţine şi substanţe active.
„Atunci când înghiţi una dintre pastilele noastre digitale, ea va spune: 'Sunt aici, sunt Novartis, Diovan, 1.2 mg., provin de la fabrica numărul 3, sunt lotul 12 şi sunt pilula numărul 2'", a explicat Andrew Thompson, reprezentantul firmei americane, care a dezvoltat pilula digitală.
Potrivit cercetătorilor, aceste pastile inteligente îi pot alerta, spre exemplu, pe membrii familiei atunci când bunicul sau bunica nu şi-au luat medicamentele conform tratamentului prescris.
„Unele persoane în vârstă trebuie să ia 6, 7 sau chiar câte 8 pastile pe zi, iar în cazul în care nu le administrează starea sănătăţii lor se poate degrada rapid. Dacă ai un părinte în vârstă, este normal să doreşti să ştii dacă îşi ia pastilele”, a explicat profesorul Lionel Tarassenko, de la Institutul de Inginerie Biomedicală din cadrul Universităţii Oxford. Aceste pastile inteligente vor fi extraordinar de utile pentru monitorizarea tratamentului persoanelor în vârstă, a spus în concluzie profesorul.
Articole relaţionate:
Oamenii de știință au creat din celule stem copii ale mini-creierului uman
ADN-ul poate fi inserat cu ușurință în celulele umane cu ajutorul unei metode noi pe bază de laser