Redactor: Sorina Bujarov

Pierderile de memorie asociate vârstei a treia ar putea fi reversibile. Aşa arată rezultatele unui studiu efectuat de către o echipă de cercetători americani. În cadrul acestuia, oamenii de ştiinţă au reuşit să îmbunătăţească memoria unor şoareci în vârstă, prin controlarea activităţii unei gene.

Studiul, publicat recent în revista Science Translational Medicine, arată că pierderile de memorie asociate vârstei înaintate şi cele asociate maladiei Alzheimer au două cauze distincte, relatează mediafax.ro. În timp ce demenţa rezultă din distrugerea celulelor nervoase dintr-o zonă a creierului (cortex entorinal), pierderile de memorie asociate procesului de îmbătrânire reprezintă o consecinţă a declinului unei proteine din regiunea hippocampusului (zona cerebrală asociată cu memoria).

În studiul coordonat de medicul Eric Kandel (laureat al premiului Nobel pentru medicină în anul 2000), cercetătorii de la Universitatea New York au analizat mai întâi post-mortem creierele a opt persoane decedate între vârstele de 33 şi 88 de ani. Analizele efectuate pe ţesuturi cerebrale au permis izolarea unei proteine a cărei sinteză scade considerabil odată cu înaintarea în vârstă.

Oamenii de ştiinţă au încercat apoi să confirme rolul acestei proteine, denumită "RbAp48", pe şoareci. Pentru acest lucru, ei au creat şoareci modificaţi genetic pentru ca gena, care controlează sinteza de RbAp48, să nu să se manifeste. Şoarecii, deşi tineri, aveau o memorie la fel de slabă ca cea a rozătoarelor cu vârste de patru ori mai mari. Alţi şoareci au fost modificaţi în sens invers, pentru a produce acea proteină în doze importante.

„Aceste experimente arată că modificând exprimarea genei, este posibil să se restaureze performanţele de memorie la şoarecii bătrâni”, a explicat profesorul Serge Laroche, directorul Centrului de ştiinţe neuronale din cadrul Universităţii Paris-Sud. „Problema constă în complexitatea mecanismelor moleculare ale memoriei şi a nivelurilor de deficienţă care pot varia de la un individ la altul”, a explicat profesorul.

Un alt studiu, realizat de către cercetătorii de la Universitatea Stanford din Statele Unite, a identificat o altă proteină, prezentă în sânge, aflată la originea degradării memoriei. În cadrul unui experiment, oamenii de ştiinţă au demonstrat că injectarea de sânge extras de la un şoarece tânăr în organismul unui şoarece bătrân permite acestuia din urmă să îşi recupereze capacităţile de memorare.

„Ar fi mai uşor să găsim un tratament pentru proteinele care circulă în sânge decât să intervenim la nivel genetic”, a precizat Serge Laroche.

 „Să acţionezi genetic este periculos, iar noi nu deţinem o metodă pentru a activa sau a inhiba o genă la om fără să provocăm efecte indezirabile", a declarat în final Régis Bordet, neurolog şi profesor de farmacologie medicală la Universitatea Lille din Franţa.

Oamenii de ştiinţă prevăd să studieze mai mulţi factori pentru a favoriza sinteza de RbAp48, precum impactul regimului alimentar, activitatea fizică şi practicarea unor exerciţii cognitive.

 

Articole relaţionate:

De ce nu se îmbolnăvește toată lumea de Alzheimer

Alzheimer poate fi prevenită cu 25 de ani înainte de apariția simptomelor 

De ce nu vă puteţi concentra