Redactor: Sorina Bujarov

Leneveala poate creşte riscul de apariţie a pierderilor de memorie la bătrânețe. Așa arată rezultatele unui studiu efectuat de către o echipă de cercetători de la Universitatea Columbia şi cei de la Spitalul Universitar din Madrid.

Potrivit oamenilor de știință, persoanele care de-a lungul vieții obișnuiesc să lenevească cel puțin o oră sau două în week-end sau la sfârșitul zilei prezintă un risc mai mare de a avea pierderi de memorie când îmbătrânesc, scrie clicksanatate.ro.

,,Rezultatele obţinute în urma studiului au arătat că durata somnului poate avea efecte directe asupra declinului cognitiv. Pentru a putea trage un semnal de alarmă este necesar să analizăm aceste aspecte pe un număr mai mare de persoane”, a afirmat Doug Brown, medic în cadrul Societăţii de Alzheimer. 

Studiul a constat în analiza a peste 2.700 de persoane, cu vârsta cuprinsă între 60 şi 70 de ani. La început, specialiştii au evaluat fiecare participant cu ajutorul testelor mini-mentale, examene concepute pentru a evalua schimbările care apar la nivelul creierului. În următorii trei ani, cercetătorii au păstrat înregistrări detaliate ale programelor de somn în cazul participanţilor. Astfel, rezultatele obţinute au arătat că 49 la sută din totalul participanților la studiu aveau un program normal de odihnă, 6-8 ore pe timpul nopţii. Alți 40 la sută dintre participanți preferau să doarmă mai mult de nouă ore pe noapte şi să lenevească mai mult, iar ceilalți obișnuiau să doarmă cel mult 5 ore pe noapte.

După ce, la finalul cercetării participanţii au fost iarăși evaluaţi cu ajutorul testelor mini-mentale, specialiştii au ajuns la concluzia că persoanele care obişnuiesc să doarmă mai mult au obţinut rezultatele mai slabe la teste. 

 

Articole relaționate:

Pierderile de memorie ale persoanelor de vârsta a treia ar putea fi reversibile

De ce nu vă puteţi concentra

De ce nu se îmbolnăvește toată lumea de Alzheimer