Autor: Irina Miron
Moldovenii cu venituri reduse sau chiar săraci sunt afectați cel mai des de boli ale sistemului nervos. De astfel de afecțiuni suferă aproape 30% din populația săracă a Republicii Moldova, arată datele Biroului Național de Statistică. Pentru acești oameni controalele de profilaxie la un medic specialist, investigațiile amănunțite sau medicamentele reprezintă un lux prea mare.
La spital bolnavii ajung atunci când boala avansează. Cei mai mulți dintre ei, spun specialiștii, au probleme de coloană, suferă de boli cerebro-vasculare, cefalee și au migrene.
„Această categorie de pacienți provine, de obicei, din sate și ajung să se îmbolnăvească din cauza efortului fizic exagerat. La medic ajung abia când nu au altă soluție, pentru că nu au poliță de asigurare, iar serviciile de investigații costă pentru ei”, explică Lilia Coșciug, medic neurolog la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie.
Medicii de familie spun însă că nu duc astfel de evidențe și nici nu clasifică pacienții în săraci și bogați. „Toți pacienții se adresează mai mult cu boli cardio-vasculare, ceea ce e specific pentru toate categoriile de oameni și fenomenul se întâlnește în toată țara. Sărăcia e adevărat că există și oricine se trezește dimineața și se gândește că nu are bani, devine nervos”, este de părere Oleg Guțan, directorul Centrului Medicilor de Familie Edineț.
Statisticile oficiale mai arată că deși suntem în secolul 21, când apa și săpunul nu ar trebui să mai reprezinte pentru nimeni o noutate, populația săracă nu este ferită nici de boli infecțioase. 14% dintre moldovenii săraci sunt expuși diferitor infecții.
„Mai rar, dar se întâlnesc totuși cazuri de dezinterie, sunt salmoneloze. Se întâmplă din cauza nerespectării condițiilor igienice și i se poate întâmpla oricui. S-ar putea ca cei săraci să nu ajungă la spital, de asta în prezent nu se simte atât de mult contrastul dintre săraci și cei cu venituri mai solide”, explică Victor Deatișen, directorul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”.
De boli de ochi și urechi sunt afectați peste 20% dintre săraci, în timp ce de tulburări mintale și de comportament suferă aproximativ 11% din această categorie de oameni.
Articole relaționate:
Sărăcia oboseşte creierul şi afectează funcţionarea acestuia