Redactor: Sorina Bujarov

Modul de gândire al unei persoane, precum şi raţionamentul acesteia ar putea fi afectate de efortul epuizant al sarcinilor pe care le are zilnic. Aşa arată rezultatele unui nou studiu efectut de către o echipă de cercetători canadieni. Potrivit acestora, problemele financiare au o scădere a funcţiei cerebrale similară cu pierderea a 13 puncte de IQ.

Autorii studiului spun că oamenilor cu probleme financiare le rămâne mai puţină “bandă mentală” pentru educaţie, antrenament, gestionarea timpului şi alte măsuri care ar putea rupe ciclul sărăciei, scrie medlive.ro.

Sărăcia consumă foarte multă energie mentală. Cei care trăiesc în aceste circumstanţe au mult mai puţină putere intelectuală de a se concentra pe alte aspecte ale vieţii. Ca urmare, cei cu puţine resurse financiare sunt mai susceptibili la a lua decizii proaste, care perpetuează problemele lor financiare, a explicat autorul studiului Jiaying Zhao.

“Adnotările trecute referitoare la acest subiect au blamat săracii pentru eşecurile lor personale sau mediul care nu este propice succesului[...] Noi susţinem că a fi sărac afectează funcţionarea cognitivă, ceea ce subminează capacitatea persoanelor de a lua decizii bune, lucru ce cauzează mai multă sărăcie”, a explicat Zhao.

 

Articole relaţionate:

Migrena poate duce la alterarea permanentă a creierului 

Jocurile de tip puzzle vă menţin creierul sănătos

Principalele afecţiuni provocate de stres