Autor: Sorina Bujarov

Fiecare al șaselea medic din Republica Moldova este de părere că colegii de breaslă au comis greșeli medicale. Așa arată datele studiului privind managementul riscurilor și oportunităților în malpraxisul actului medical în Republica Moldova.

Aceiași cercetare arată că aproape 65 la sută dintre doctorii moldoveni văd în reclamațiile privind greșelile medicale un adevărat pericol.

Din totalul medicilor care cred că colegii lor au comis greșeli medicale, aproape 57 la sută susțin că acestea ar fi generate de cunoștințe inadecvate profesiunii medicale. Altfel spus, aceștia consideră că colegii lor nu sunt suficient de pregătiți pentru a exercita profesiunea de doctor. În același timp, fiecare al doilea (46%) respondent este de părere că colegii săi au comis erori medicale din cauza atitudinii inadecvate.

41 la sută dintre medicii respondenți spun, însă, că doctorii comit greșeli, pentru că nu au dispozitive medicale de diagnostic, iar peste 24 la sută nu au identificat nicio cauză a malpraxisului medical. 

Plecând de la premisa că greșeala medicală este pilonul principal în cadrul malpraxisului medical, autorul studiului a evaluat cât de bine cunosc respondenții definiția greșelii medicale prezentată de legislație.

Astfel, rezultatele studiului arată că în accepțiunea a peste 28 la sută dintre medicii, greșeala medicală reprezintă metoda de tratament greșită, iar aproape 25 la sută consideră că aceasta reprezintă o eroare de diagnostic. În același timp, peste 17 la sută dintre medici definesc greșeala medicală drept acțiuni care provoacă daune pacientului.

„Aceste date reprezintă motive de îngrijorare având în vedere că aproape 60 la sută dintre doctori afirmă că le sunt asigurate necesitățile de informare și cunoaștere a prevederilor legislative, dar în realitate nu înțeleg ce anume reprezintă o greșeală medicală”, susține expertul Andrei Mecineanu.

Expertul amintește că o greșeală medicală poate fi generată prin comisiune, adică prin întreprinderea unor acțiuni care nu sunt necesare și prin omisiune, adică prin omiterea unor acțiuni necesare pentru tratament. 

 

Articole relaționate:

Fiecare al cincilea doctor din Moldova se consideră imun în fața legii, dacă ar comite o greșeală medicală 

Cele mai frecvente erori comise de medicii din Moldova. Pe primul loc- metoda de tratament greșită

Jumătate dintre medicii moldoveni nu cunosc legislația ce le reglementează activitatea și doar unul din 100 știe ce pedeapsă îl așteaptă, dacă încalcă legislația medicală