Redactor: Irina Miron

Societatea Americană pentru Cancer a efectuat două rapoarte în care analizează posibilele consecințe ale unor legi antitutun mult mai complexe și cele ale majorării taxelor pentru țigări. Potrivit estimărilor autorilor, datorită legislației ar putea fi salvate milioane de vieți și respectiv, economisite milioane de dolari. Studiile au sloganul „Salvăm vieți, economisim bani”, lucru care, spun autorii, s-ar întâmpla cu siguranță,  dacă cele 27 de state ale SUA, în care nu există o lege antitutun sau în care legea este prea permisivă, ar adopta o lege mai dură, scrie cancer.org.

Eficiența legilor antitun

Printr-o lege antitutun bună se interzice fumatul în restaurante, baruri, dar și la locul de muncă al fiecăruia, fără excepții sau lacune juridice. Mai multe țări ale lumii au legi considerate incomplete, deoarece admit excepții pentru cazinouri, baruri sau magazine de tabac, locuri în care angajații sunt expuși pericolului fumului de țigară.

Conform rapoartelor, dacă și cele 27 de state ar promulga astfel de legi, peste un milion de oameni s-ar vedea nevoiți să renunțe la fumat, iar aproximativ 400 de mii de tineri nici nu ar încerca să fumeze. Mai mult, astfel ar putea fi salvate cel puțin 690 de mii de vieți omenești, iar fiecare stat ar economisi timp de cinci ani, în jur de 1,2 miliarde de dolari, bani care ar putea fi folosiți pentru tratarea cancerului pulmonar, infarctului miocardic și atacului cerebral.

„Știm de mai mult timp că tutunul este singurul produs legal care poate ucide. Acesta costă sistemul de sănătate miliarde de dolari și provoacă oamenilor prea multă suferință. Acum suntem convinși că politicile de control asupra consumului de tutun nu sunt doar o idee bună, ci și o necesitate”, este de părere John Seffrin, directorul executiv al Societății Americane pentru Cancer.

Taxele pentru tutun

Taxa medie de stat pentru țigări este în prezent de 1,45 de dolari pentru un pachet, însă cheltuielile se ridică la 10,28  dolari pentru o cutie cu țigări. Potrivit raportului „Salvăm vieți, economisim bani” în cazul în care ar crește accizele la țigări cu cel puțin un dolar per pachet, aproximativ 1,4 milioane de oameni s-ar lăsa de acest viciu, iar alți 1,7 milioane de tineri nici nu ar începe să fumeze. Totodată, astfel ar putea fi salvată viața a peste 1,3 milioane de persoane, iar statul ar face economii de mai bine de 600 de milioane de dolari în cinci ani.

„Deși se știe că consumul de tutun are consecințe devastatoare, industria tabacului continuă să cheltuiască zilnic milioane de dolari, încurajând astfel tinerii și adulții să fumeze. Aceste măsuri sunt în contradicție cu politicile de control al tutunului a căror eficiență a fost deja dovedită, de vreme ce reduc rata fumatului și îmbunătățesc sănătatea publică”, spun experții. De aceaa, spun ei, legislatorii ar trebui să adopte legi mai dure în acest sens. „Consumul produselor din tutun reprezintă în continuare principala cauză a deceselor care pot fi prevenite. Din cauza tutunului mor anual aproximativ 443 de mii de americani, iar sistemul de sănătate cheltuie în acest sens 96 de miliarde de dolari”, adaugă autorii studiului. Fumatul provoacă 9 din 10 cazuri de cancer pulmonar și 30% din toate tipurile de cancer.  

 

Articole relaționate:

New York-ul ia măsuri drastice împotriva fumatului. Tinerii, care nu au împlinit 21 de ani, nu vor mai putea cumpăra țigări

Zonele special amenajate pentru fumătorii din Portugalia, ineficiente

Țigări „Sânge” pe piața din Moldova. Au primit undă verde chiar de la autoritățile care ar fi trebuit să le interzică și care susțin că promovează noua Lege antitutun