Autor: Irina Miron
Fiecare a doua femeie gravidă HIV pozitivă este stigmatizată și discriminată de colegele de salon de la maternitate, iar 20% dintre ele sunt nevoite să suporte atitudinea negativă și a personalului medical. Sunt datele cercetării „Evaluarea serviciilor medicale acordate femeilor infectate cu HIV în timpul sarcinii”.
Studiul, realizat de specialiștii de la Centrul Național de Sănătate Publică, mai arată că în 13% din cazuri, medicii și asistentele medicale încalcă dreptul la confidențialitate al proaspetelor mame infectate cu HIV. „Este o încălcare gravă, iar ca să scăpăm de asemenea neplăceri, trebuie să schimbăm comportamentul personalului medical prin instruiere continuă și cerințe mai stricte din partea administrației”, susține autorul cercetării, Ștefan Gheorghiță, vice-director al Centrului național de Sănătate Publică.
Deși nu neagă că fenomenul există, medicii susțin că este caracteristic pentru maternitățile din provincie. „La Centrul Perinatal de la Institutul Mamei și Copilului, femeile cu HIV nasc din 2004, iar de atunci nu am avut nicio plângere de acest gen. Personal, am ajutat să nască sute de astfel de femei”, spune Iurie Carauș, șeful Centrului Perinatal de la Institutul Mamei și Copilului.
De la doctorii din provincie am auzit aceleași negații categorice. „Diagnosticul gravidei cu HIV nu figurează nicăieri, iar unele dintre ele nici nu spun că au HIV, deoarece le e rușine sau se tem să nu fie discriminate. De asta, la discriminare nu se ajunge”, explică Angela Țurcanu, directorul maternității de la Orhei. „Anul acesta au născut la noi două femei cu HIV. Când a trebuit să le spunem că nu au voie să alăpteze, am căutat diverse pretexte ca să nu afle colegele lor de salon de ce au interzis la alăptat pentru a nu-și pune tot felul de întrebări”, a adăugat Angela Țurcanu.
Totodată, conform datelor cercetării, în doar opt ani, numărul femeilor însărcinate HIV-pozitive, a crescut cu peste 150 de cazuri. Astfel, dacă acum zece ani în Moldova erau doar 12 gravide HIV-pozitive, numărul acestora a crescut până la 165 în 2011.
Conform statisticilor, peste 30% din femeile cu HIV care au născut copii sunt din localitățile rurale, iar 75% din ele au între 19 și 29 de ani.
Articole relaționate:
Speranțele legate de vindecarea completă de HIV au fost spulberate
Infectat cu HIV de tatăl său la 11 luni. După 20 de ani, a sfidat boala și trăiește ca un om normal