Autor: Sorina Bujarov

Pastilele de slăbit au devenit o tentație pentru multe femei care suferă de obezitate sau supraponderabilitate, nu doar în străinătate, dar și în Moldova. Preparatele sunt accesibile aproape tuturor și se găsesc în majoritatea farmaciilor din țară. Singurul impediment, care i-ar face pe unii să nu le cumpere este prețul. Costul unui preparat ajunge și până la 900 de lei.

În mare parte, comprimatele pentru slăbit sunt vândute ca suplimente alimentare. Asta chiar dacă cele mai multe dintre ele nu se regăsesc în lista suplimentelor alimentare înregistrate în Republica Moldova. Preparatele nu sunt nici măcar testate de către specialiștii moldoveni, iar unele ajung să fie vândute și fără prospect medical. Din întreaga listă a suplimentelor alimentare pentru slăbit care se vând în farmaciile din țară, doar unul singur se regăsește în lista suplimentelor alimentare notificate - „Turbo Slim”.

Asemenea preparate am găsit în cel puțin două farmacii din Capitală. Farmaciștii ne-au recomandat 6 tipuri de pastile de slăbit și două feluri de ciaiuri. Responsabilii de monitorizarea lor s-au arătat surprinși de prezența acestora pe rafturile apotecilor.

„Noi nu înregistrăm suplimente alimentare pentru slăbit. Noi nu ne ocupăm cu așa ceva. Deseori vin agenții economici și vor să înregistreze astfel de preparate, însă noi îi refuzăm categoric. Nu știu cine permite vânzarea acestora, chiar și mie mi-e interesant cum ajung ele pe rafturile din farmacii”, a declarat Stela Bradu, șefa Serviciului înregistrarea de stat a suplimentelor alimentare, din cadrul Secţiei supraveghere în alimentație la Centrul Național de Sănătate Publică.

Așa deci, farmacistul este singurul specialist care ne asigură că preparatul este unul inofensiv și poate fi consumat.

„În toată lumea pastilele de slăbit, suplimentele alimentare nu au nevoie de autorizații din partea cuiva pentru a putea fi vândute, consumate”, spune unul dintre farmaciști.

Alții susțin chiar că preparatele sunt recomandate de către specialiștii internaționali.

„Noi am avut un training cu specialiști veniți din România. Aceștia ne-au spus că  pastilele „xenical”, de exemplu, sunt recomandate persoanelor supraponderale sau obeze. Ele nu sunt periculoase, doar îți taie pofta de mâncare”, explică un alt farmacist.

Nu toate preparatele de slăbit sunt, însă, suplimente alimentare. Există și medicamente de slăbit care se eliberează doar cu rețeta medicului. Potrivit specialiștilor, astfel de pastile conțin substanțe care taie pofta de mâncare. Acestea acționează la nivelul sistemului nervos, creând senzația de saturație în condițiile în care se consumă cantități foarte mici de alimente. În unele farmacii din Chișinău, însă, atfel de comprimate sunt eliberate fără ca cel care le cumpără să prezinte vreo rețetă de la doctor.

„Scrie în prospect că se eliberează doar cu prescripția medicului, dar îl putem da și așa. El nu este periculos, te ajută doar să slăbești și să elimini toate grăsimile pe care le consumi. Chiar două prietene de-ale mele iau deja de doi ani acest preparat și se simt bine”, explică un alt farmacist.   

Potrivit unui studiu, în Republica Moldova, mai bine de jumătate din populație este supraponderală, iar un sfert dintre moldoveni sunt deja obezi. În  mare parte, persoanele afectate de obezitate sunt femei. Acestea și sunt, de cele mai deseori, victime ale pastilelor de slăbit.

Tatiana are 24 de ani și a început să consume pastile de slăbit când încă nici nu împlinise 20. Deși nu cântărea într-atât de mult - 75 de kilograme, aceasta a hotărât să apeleze la pastile de slăbit, deoarece credea că dacă nu va lua măsuri urgente, atunci nu va reuși să scape de kilogramele în plus niciodată.

„Vroiam să slăbesc pentru că eram disperată. Aveam aproape 20 de ani, iar eu cântăream vreo 75 de kilograme. Așa am decis să iau măsuri urgente, apelând la pastile de slăbit. Am văzut și eu publicitate pe la televizor, și am crezut că chiar mă pot ajuta”, a mărturisit tânăra.

Tatiana spune că a simțit consecințele pastilelor de slăbit treptat. La început a slăbit cu 5 kilograme, însă după un timp a început să se îngrașe foarte mult, ajungând la 107 kilograme. Spune că nu a reușit să îi creeze probleme de sănătate,  pentru că de îndată ce a văzut că nu au efectul dorit, a renunțat la ele.

Specialiștii în gastrologie spun că în Moldova numărul persoanelor care apelează la pastilele de slăbit este în creștere.  O statistică oficială nu există însă.

„Tot mai multe doamne vin cu probleme ale sistemului digestiv cauzate de preparatele pentru slăbit. Primăvara sunt cele mai multe adresări, pentru că după ce au adăugat iarna câteva kilograme în plus, încearcă prin cele mai ușoare metode să slăbească rapid. Sunt cazuri când se dezvoltă și pancreatite sau cistite”, spune Angela Peltic, medic gastrolog.

Dacă totuși ați hotărât să luați careva preparate pentru slăbit, medicul recomandă să consultați mai întâi un specialist.

„Femeile citesc prospectul medical, dar multe din ele nu pricep ce e scris acolo. De aceea, este bine să meargă la un specialist să se consulte. Dacă și dacă ai hotărât să consumi astfel de pastile, trebuie să știi cât de des, ce regim alimentar trebuie să ai și cât le poți consuma. Nu le poți lua așa după bunul plac. Sănătatea nu e o joacă, se poate întâmpla să devii frumoasă, dar să pierzi ceea ce e mai de preț, și anume sănătatea”, a mai adăugat în final Angela Peltic.

În Republica Moldova sunt înregistrate în prezent 443 de suplimente alimentare. Printre acestea, diverse vitamine, capsule pentru întărirea imunității, uleiuri, câteva ceaiuri pentru slăbit, diverși antioxidanți.

Totodată, la nivel mondial, aproximativ jumătate dintre medicamentele antiobezitate pot fi achiziţionate pe bază de reţetă medicală, însă majoritatea prezintă efecte secundare şi nu asigură decât reducerea cu maximum 10% a masei corporale.

 

Articole relaționate:

O pastilă de slăbit a provocat un deces, iar mai multe persoane au nevoie de transplant de ficat după ce au consumat-o 

Obezitatea pune stăpânire pe copiii moldoveni. Boala îi afectează din primii ani de viață 

Îndulcitorii sintetici pot creşte pofta de dulciuri a persoanelor care ţin dietă