Redactor: Sorina Bujarov
Persoanele care suferă de boli mintale au o speranță de viață cu aproximativ 10 ani mai mică decât restul oamenilor, susțin specialiștii de la Serviciul Naţional de Sănătate (NHS) din Marea Britanie. Responsabilii englezi fac apel către organele competente să întreprindă măsuri pentru a mări speranța de viață pentru suferinzii de boli psihice.
Specialiștii consideră că programele de prevenire a cancerului, bolilor cardiovasculare, promovarea activităților fizice și programul de renunțare la fumat trebuie îmbunătățite, scrie theguardian.com.
Sănătatea fizică însă trebuie pusă pe picior de egalitate cu sănătatea psihică. Aceasta ar fi un prim pas pentru reducerea decalajului între speranța de viață a persoanelor cu boli psihice și a celorlalți, spun experții în sănătate.
Speranța medie de viață în Anglia și Țara Galilor crește constant de la un an la altul, fiind de 83 de ani pentru femei și 79 - pentru bărbați. În același timp, durata medie de viață a unei persoane cu probleme de sănătate mintală este echivalentă cu cea al populației generale din 1950, aproximativ 68 de ani la bărbați și 73 - pentru femei.
Potrivit specialiștilor, persoanele cu boli psihice au un risc sporit de a se îmbolnăvi de cinci cele mai periculoase maladi, inclusiv boli de inimă, accident vascular cerebral, boli de ficat, maladii ale aparatului respirator și unele forme de cancer. Totodată, prevalența fumatului este de două ori mai frecventă în rândul persoanelor cu tulburări de sănătate mintală. De asemenea, incidența de atac de cord sau stop cardiac este de doua sau trei ori mai mare decât în cazul celor care nu au probleme psihice. Specialiștii mai spun că la persoanele care suferă de schizofrenie riscul de a dezvolta cancerul de colon este de trei sau patru ori mai mare, în timp ce jumătate din pacienții cu cancer dezvoltă probleme de sănătate mintală.
„Este inaccesibil ca oamenii să moară tineri. Deja de prea mult timp problemele de sănătate fizică și mintală au fost tratate separat, iar oamenii nu primesc îngrijirile de care au nevoie…Noi trebuie să asigurăm sănătatea mintală pe picior de egalitate cu sănătatea fizică”, susține Martin McShane - șeful departamentului pentru boli cronice din cadrul NSH Anglia.
În Anglia, asistența medicală în cazul bolilor psihice costă în jur de 105 miliarde de lire sterline pe an. Numai Serviciul Naţional de Sănătate cheltuie anual peste14 miliarde de lire sterline pentru întreținerea sănătății mintale.
„Avem nevoie să dezvoltăm un serviciu care satisface nevoile utilizatorilor, dar nu să așteptăm ca oamenii să se potrivească serviciilor noastre. Trebuie să muncim la prevenirea bolilor mintale și în cazul persoanelor cu afecțiuni fizice și invers. Pentru mine este clar faptul că sănătatea mintală nu se separă de cea fizică”, a declarat în final Geraldine Strathdee, directorul departamentului de boli mintale din cadrul NSH, Anglia.
Articole relaționate:
Analgezicele și antidepresivele cresc riscul de demență