Autor: Elena Cioina

Mai bine de jumătate dintre persoanele HIV-pozitive din Moldova sunt nemulțumite de nivelul lor de trai. Ponderea acestora este mai mare la sate, printre persoanele cu un nivel de studii redus, dar și cele care trăiesc cu acest virus mai bine de 10 ani, arată studiul privind statutul socio-economic al persoanelor care trăiesc cu HIV, pentru anul 2012.

Cercetarea arată că mai bine de 2/3 dintre persoanele HIV-pozitive nu sunt mulțumite parțial sau deloc de situația lor financiară, de cea de la serviciu, precum și de starea lor de sănătate.  În aceleași timp, fiecare  al doilea intervievat nu este satisfăcut de asistența medicală primită.

Tot 2/3 dintre persoanele afectate de HIV susţin că au venituri foarte mici, iar fiecare a treia persoană cu HIV - că veniturile de care dispune nu-i ajung nici pentru strictul necesar. Fiecare a doua persoană HIV-pozitivă susține că veniturile îi ajung doar pentru strictul necesar, în timp ce 17% - că veniturile le ajung pentru un trai decent. Fiecare a doua persoană cu HIV a menționat că împrumută bani pentru viață și că are datorii.

 Mai bine de 2/3 din respondenți au menționat că încearcă să se descurce de unii singuri cu problemele financiare. Peste 30% dintre cei chestionați sunt ajutați de familie sau partenerii de viață. Autoritățile și ONG-urile îi ajută să cumpere medicamente pentru trata­mentul maladiilor asociate, pentru achitarea plăților și alte servicii medicale. Doar 4% au menționat că ONG-urile îi ajută să cumpere suplimente alimentare și 2% - că le plătesc taxa de școală și le procură rechizite școlare.

 

Articole relaționate:

Viața cu HIV, o loterie. Deși au o mulțime de probleme, unele persoane HIV-pozitive reușesc să aibă o viață normală. „De trăit se poate, important e să vrei” 

La marginea societății. Fiecare a treia persoană HIV-pozitivă se simte discriminată, nu are acces la servicii medicale de calitate, educație și este ignorată de rude 

În perioada 2014-2016 Fondul Global va dispune de cel mai mare buget de până acum - 12 miliarde de dolari, pentru lupta cu SIDA, tuberculoza și malaria