Autor: Sorina Bujarov
În Republica Moldova, persoanele HIV-pozitive au acces limitat la muncă. Doar o treime dintre acestea sunt angajate și primesc un salariu întreg sau parțial, arată studiul privind statutul socio-economic al persoanelor cu HIV al Fundației Soros. Alte 2/3 nu muncesc, sunt pensionari, stau acasă pe motiv de boală, sunt elevi sau muncesc pe cont propriu. Cercetarea mai spune o bună parte dintre respondenți au menționat că au fost dați afară de la lucru sau au plecat din proprie inițiativă, pe motiv că sunt infectați cu HIV. Majoritatea fac acest pas de frică să nu se afle că au HIV, să nu fie discriminați sau pe motiv de boală.
Deși Strategia Națională HIV/SIDA 2011-2015 prevede crearea unui mediu favorabil pentru angajarea persoanelor seropozitive la serviciu, puține dintre acestea ajung să aibă, într-adevăr, un loc de muncă.
Olga Țiganet, psiholog la Centrul regional social pentru persoane care trăiesc cu HIV din municipiul Bălți spune că persoanele seropozitive nu ar trebui să întâmpine dificultăți la angajare, pentru că acestea nu sunt obligate să-și dezvăluie statutul. Sunt, însă, cazuri când colegii de serviciu află despre acest lucru și încep să aibă o atitudine diferită față de persoana infectată, creându-i acesteia tot felul de probleme.
„Cel mai frecvent, persoanele renunță la muncă din cauza atitudinii colegilor de serviciu, nu neapărat din cauza angajatorului. Recent chiar am avut un astfel de caz. Colegele de serviciu ale unei profesoare au aflat că aceasta este infectată cu HIV. La scurt timp după aceasta au început bârfele, vorbele pe la spate, au început să o evite și nu prea mai vorbește nimeni cu ea. Este o femeie puternică, încă mai rezistă, însă puține persoane au această tărie de caracter”, spune specialistul.
Cercetarea confirmă o dată că în Republica Moldova drepturile persoanelor HIV pozitive sunt încălcate frecvent. Acestea nu pot să se angajeze la serviciu, iar societatea îi respinge pe acești oameni.
Potrivit studiului, o bună parte dintre angajatori, în special cei din domeniile educaţie şi industrie alimentară continuă să solicite certificatul privind statutul de HIV la angajarea în câmpul muncii.
“Noi lucrăm în domeniul producerii zahărului, iar angajaţii noştri, mai ales în timpul ambalării zahărului, iau cu mâna acest produs. Și dacă cineva este infectat cu HIV şi are o rană deschisă și se atinge cumva cu mâna de zahăr, cel care va cumpăra zahăr riscă să se infecteze cu HIV”, a mărturisit un angajator, participant la un focus-grup din cadrul cercetării.
Totodată, majoritatea angajatorilor care au participat la focus grupuri au manifestat o atitudine discriminatorie față de persoanele cu HIV. Datele arată că principala cauză este nivelul redus de cunoștințe al angajatorilor despre căile de transmitere și prevenire a HIV.
În Republica Moldova trăiesc peste 8.000 de persoane HIV-pozitive.
Articole relaționate:
Fiecare a doua persoană HIV-pozitivă din Moldova împrumută bani pentru viață