Autor: Sorina Bujarov
O persoană HIV-pozitivă a depus, astăzi, pentru prima oară o plângere la Consiliul Național pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării. Este vorba despre o femeie-gravidă care consideră că a fost discriminată de către medicii de la spitalul raional Orhei. Aceștia ar fi refuzat să o interneze în ultima lună de sarcină și să-i primească nașterea pe motiv că nu ar avea condiții. I-au sugerat să meargă la Chișinău.
„Eu aveam dureri mari, însă ei m-au trimis acasă. Mi-au spus că nu mă pot interna în spital, deoarece nu au condiții necesare pentru ca persoanele ca mine să nască la ei. Și așa cu dureri, mi-au zis să merg la Chișinău, la Institutul Mamei și Copilului. Nu vă imaginați prin ce am trecut. Dacă nu aveau condiții ca eu să nasc acolo, măcar trebuia să mă lase la ei până dimineață, dacă mi se întâmpla ceva. Măcar cu ambulanța să mă fi transportat la Chișinău. Nu, ei m-au trimis acasă”, povestește indignată Raisa, care a aflat că este seropozitivă când medicul i-a spus că poartă sub inimă un copil. Tot atunci doctorii i-au spus că are și Hepatita B.
Doctorii nu s-au lăsat înduplecați nici la insistența asistentului social al Centrului Regional pentru Politici Comunitare, care au îndreptat-o pe femeie la maternitatea din Orhei.
Raisa a ajuns a doua zi la Institutul Mamei și Copilului din Chișinău cu un microbuz de rută. Tot în acea zi a și născut. „Înțeleg atitudinea față de mine, dar era în joc viața copilului meu nenăscut”, a mai spus femeia pentru Sănătate Info.
Ajutată de specialiștii de la Institutul pentru Drepturile Omului, ea a depus o plângere împotriva Spitalului Raional Orhei și Ministerul Sănătății la Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării. Aceasta este prima plângere pe motiv de discriminare a unei persoanei HIV-pozitive examinată de această instituție, susține Andrei Lungu avocatul femeii. Potrivit lui, chiar dacă se va dovedi că ea a fost discriminată, persoanele vinovate nu vor fi pedepsite, deoarece a trecut prea mult timp de la întâmplare.
„Decizia va fi emisă în termen de zece zile. Cred că membrii Consiliului vor decide că a fost vorba de discriminare, pentru că nici Ministerul Sănătății și nici spitalul din Orhei nu au adus probe concludente precum că au avut motive reale să refuze spitalizarea femeii. Chiar dacă se va dovedi că noi avem dreptate, nimeni nu va fi pedepsit, deoarece a trecut mai mult de trei luni de la întâmplare”, a afirmat Andrei Lungu.
Specialiștii vor, de fapt, să arate că în societatea moldovenească persoanele care trăiesc cu HIV sunt discriminate. „Nu vrem să fie pedepsit nimeni. Facem asta doar ca să demonstrăm că este vorba de discriminare. Cerem doar să fie anulat ordinul nr.100 al Ministerului Sănătății potrivit căruia nașterile femeilor seropozitive pot avea loc doar la Institutul Mamei și Copilului și la Secția de sănătate din Bălți. De atunci multe s-au schimbat”, a afirmat avocatul Andrei Lungu.
În Moldova, majoritatea persoanelor care trăiesc cu HIV sunt marginalizate de societate. Studiile arată că nici gravidele seropozitive nu sunt ocolite de atitudinea negativă a celor din jur. 20 la sută dintre ele mărturisesc că, în timpul spitalizării, au fost nevoite să suporte atitudinea discriminatorie a cadrelor medicale.
„Știu că nu aveau dreptul să se poarte așa cu mine. Nu vreau să mă răzbun, mai mult e pentru ca să se învețe minte, pentru că noi tot suntem oameni”, a menționat în final Raisa.
Articole relaționate:
Gravidele HIV pozitive, discriminate de colegele de salon și de medici. Doctorii infirmă acest lucru