Redactor: Sorina Bujarov
Indicele de masă corporală (IMC) al unei persoane creşte cu 0,03 la sută de fiecare dată când aceasta consumă mâncare fast-food. Așa arată datele unui studiu efectuat de către o echipă de cerectători de la Universitatea din California.
Potrivit datelor studiului, numărul meniurilor fast-food consumate anual de o persoană, la nivel global, a crescut de la 27% la 33%, între anii 1999 și 2008, scrie mediafax.ro. În aceeaşi perioadă, indicele mediu de masă corporală din cele mai dezvoltate 25 de ţări a crescut de la 25,8% la 26,4%. Astfel, cercetătorii americani au ajuns la concluzia că fiecare meniu fast-food cauzează o creştere cu 0,03% a indicelui de masă corporală.
O persoană cu IMC între 18,5% şi 24,9% are o greutate normală, un IMC între 25% şi 29,9% semnalează că o persoană este supraponderală, iar un IMC de peste 30% reprezintă un simptom al obezităţii.
Specialiștii atenționează că acest studiu este primul care examinează efectele consumului de produse fast-food asupra obezităţii. În acest contexct, cercetătorii spun că guvernele ar trebui să ia măsuri concrete de prevenire a obezităţii şi a urmărilor sale pe termen lung, adică a bolilor cauzate de aceasta, precum diabetul, bolile cardiovasculare şi cancerul.
„Dacă guvernele nu vor lua măsuri pentru reglarea economiei, piaţa va continua să promoveze obezitatea în toată lumea, cu urmări dezastruoase pentru sănătatea publică şi productivitatea economică”, a declarat Roberto De Vogli, coordonatorul studiului, de la Departamentul de ştiinţe ale sănătăţii publice al Universităţii din California, Davis.
Studiul se concentrează pe ţările dezvoltate, însă descoperirile acestuia sunt relevante şi pentru ţările în curs de dezvoltare, deoarece „practic, toate naţiunile au trecut printr-un proces de globalizare şi de reglare a pieţei - mai ales în ultimele trei decenii”, a afirmat Roberto De Vogli.
Cele mai mari creşteri ale IMC au fost înregistrate în Canada, Australia, Irlanda şi Noua Zeelandă, în timp ce creşterile cele mai reduse se înregistrează în ţările cu reglementări de piaţă mai stricte, precum Italia, Olanda, Grecia şi Belgia.
Articole relaționate:
Iaurtul degresat și produsele lactate fermentate pot preveni apariția diabetului
Combinaţii de alimente care îmbunătăţesc funcţionarea organismului
Fructele de pădure, peştele gras sau legumele cu frunze verzi îţi pot îmbunătăţi memoria