Autor: Sorina Bujarov

Istoria acestui doctor începe la Orhei, acolo unde, de fapt, a copilărit. Octavian Stăvilă a îndrăgit medicina încă din copilărie, de la mama și unchiul său, ambii doctori. A decis totuși să învețe această meserie în România, la Facultatea de medicină din Târgu-Mureș. Și s-a ținut de cuvânt. Doar că nu a putut face acolo și rezidențiatul, pentru că în acea perioadă autoritățile de la București au hotărât să nu mai ofere burse de rezidențiat pentru moldoveni. Așa că a revenit în Moldova, la Institutul Mamei și Copilului. A vrut să se specializeze în traumatologie-pediatrică, însă nu și-a finisat stagiul de rezdențiat. 

Era nemulțumit de modul de instruire din Moldova și a hotărât să plece din țară definitiv. A ajuns în Germania și lucrează acum în calitate de medic rezident, specialitatea chirurgie. Acolo, spune el, medicii rezidenți muncesc și sunt plătiți exact ca și specialiștii cu studii complete.

 „Acasă am muncit foarte puțin ca medic. După doi ani de rezidențiat în traumatologie-pediatrică, am rămas foarte dezamăgit de sistemul medical din Moldova, așa că am renunțat. Mi-am dorit totuși să rămân în sistemul medical, de aceea m-am angajat într-o companie farmaceutică, unde am lucrat până a veni în Germania”, spune tânărul specialist.

Pentru că vroia cu tot dinadinsul să muncească medic a trimis CV-ul la multe clinici din Germania. Spune că a avut noroc, iar Germania a ales-o fiind fascinat de această țară încă de mic copil.

„Prima dată am fost în Germania în 1999. Atunci am venit împreună cu tatăl meu la Clinica Oftalmologică din Brema. Încă de atunci am rămas entuziasmat de cum este organizat sistemul de sănătate de aici”, povestește Octavian Stăvilă. 

„Șeful meu îmi spunea că dacă vreau să lucrez în Germania, trebuie să cunosc bine limba. Acesta era cel mai important lucru. Restul, îmi spunea el, se învață lucrând. În primul an mi-a fost foarte greu, însă cu multă răbdare și muncă am reușit să obțin ceea ce-mi doream, să trec perioada de probă. Pentru început m-am înscris la cursurile de limbă germană din Berlin”, își amintește chirurgul moldovean.

I-a fost dificil nu doar din cauza barierelor de limbă. „Când am venit aici nu eram în cea mai bună formă. În spitalul din Moldova nu învățasem nimic nou. Ba mai mult, uitasem și o mare parte din informațiile studiate la facultate. Nici experiență nu aveam, așa că am fost nevoit să învăț medicina din nou în limba germană”, mărturisește chirurgul care a lăsat Moldova acum doi ani.

Nu ar fi plecat din țară, dar s-a săturat de promisiunile autorităților că lucrurile se vor schimba în bine. Și-a luat soția și fetița de doar doi anișori  pe atunci și a plecat. De altfel, așa cum au făcut-o alți zeci de mii de moldoveni.

A luat totul de capăt, dar a meritat spune Octavian Stăvilă. Deși nu este originar din Germania, pacienții îi poartă respect de parcă ar fi de-al lor.

„În general, nemții au un foarte mare respect pentru medici. Ei își dau seama câte sacrificii face un om pentru a avea dreptul să poarte halatul alb. În Moldova lumea încă are atitudinea din vremurile comuniste. Se crede că medicina trebuie să se presteze gratuit, iar medicii au ajuns să fie plătiți cu niște salarii de nimic. În aceste condiții, cabinetul medicului a devenit o piață, unde se negociază tratamentul și onorariul”, afirmă chirurgul Octavian Stăvilă.

Salariile mari, condițiile decente de muncă presuspun și o responsabilitate mai mare din partea medicilor, susține chirurgul moldovean stabilit în Germania.

„În atribuțiile medicului intră și răspunderea în caz de greșeală medicală. O mică eroare, aici te poate costa cariera, mai ales dacă ești străin. Noi nu cunoaștem limba la perfecție, de aceea trebuie să muncim și să învățăm de două sau trei ori mai mult decât specialiștii originari de aici, pentru a ști cu exactitate cum să reacționăm și ce trebuie să întreprindem în orice situație de criză”, a mai adăugat specialistul.

Mereu este în criză de timp, dar reușește să vină acasă de două sau trei ori pe an. Revine acasă numai pentru a-și revedea familia și prietenii. Nu exclude însă că se va întoarce definitiv în țară. Deocamdată nu-l motivează să facă aceasta cât mai curând.

„Nu spun că nu aș dori să vin acasă să practic medicina și să pun în practică ceea ce învăț în străinătate, însă în sistemul de sănătate de acasă nu se prevede nicio schimbare spre bine. În acest moment sunt multe probleme, care m-ar împiedica să practic medicină de perfomrmanță în țară”, afirmă Octavian Stăvilă.

Acasă sunt destui oameni capabili să efectueze schimbări și să îmunătățească sistemul de sănătate, însă aceștia nu sunt motivați să facă acest lucru, crede Octavian Stăvilă.

„Vin funcționarii de la Compania Națională de Asigurări Medicale sau de la Ministerul Sănătății și-și dictează interesele personale”, și-a încheiat gândurile chirurgul Octavian Stăvilă. 

 

Articole relaționate:

Povestea lui Jan Drobeniuc, epidemiologul moldovean stabilit în SUA. „Aici, viața nu mai e un proces de supraviețuire. Pot să mă focusez pe cercetare, fără frustrări” 

Povestea unui neurolog moldovean care muncește în Germania: „Aici oamenilor li se dă o șansă la viață, ceea ce în Moldova rar se întâmplă”

Povestea unei asistente medicale care muncește în Canada. „Am plecat din țară dintr-un singur motiv. Vreau să-mi fac munca cu demnitate, nu să cerșesc de la pacienți”