Redactor: Sorina Bujarov
Un consum ridicat de carne şi brânzeturi la vârsta mijlocie este „la fel de periculos ca şi fumatul”. Un astfel de regim alimentar sporește riscul de apariţie a cancerului şi de deces, arată rezultatele unui studiu realizat de către cercetătorii de la University of Southern California.
Cercetarea a fost realizată în SUA pe 6.400 de bărbaţi şi femei cu vârsta de peste 50 de ani, scrie Daily Mail. Participanții au fost monitorizați timp de 18 ani, iar rezultatele au arătat că la persoanele de vârstă mijlocie (50-65 de ani), consumul de cantităţi mari de proteine animalice provenite din carne şi brânzeturi era asociat cu o creştere de 4 ori a riscului de deces cauzat de cancer. Specialiștii spun că această cifră este comparabilă cu cea asociată fumatului. De asemenea, o astfel de dietă sporește de două ori riscul de deces timpuriu cauzat de diabet. Autorii studiului explică că un consum ridicat de proteine animalice însemna că o cincime din numărul zilnic de calorii provenea din aceste surse.
Cercetătorii cred că proteinele animalice din aceste alimente favorizează creşterea tumorilor şi îmbătrânirea celulară, precum şi apariţia diabetului. Ei au demonstrat, cu ajutorul unor studii adiţionale pe animale, că tumorile canceroase apar mai ușor şi se dezvoltă mai rapid la şoarecii hrăniţi cu cantităţi mari de proteine.
Autorii studiului cred că efectele se datorează faptului că proteinele stimulează producerea unui hormon numit IGF1, care favorizează creşterea şi înmulţirea celulară normală, dar poate să stimuleze şi dezvoltarea tumorilor.
În acest context, oamenii de știință recomandă reducerea cantităţii de brânzeturi şi produse din carne. Aceștia spun că necesarul de proteine (60 g/zi pentru o persoană de 75 de kg) trebuie să fie asigurat și din alimente precum peşte și legume, precum fasolea și lintea.
La vârste mai înaintate, aceste restricţii nu sunt utile. Cercetătorii cred că organismul uman mai vârstnic absoarbe într-o măsură mai mică proteinele, de aceea este necesar un aport mai mare pentru funcţionarea optimă a corpului. Nivelul hormonului suspect, IGF1, scade, de asemenea, cu vârsta.
Mai mulţi specialişti britanici au contestat rezultatele şi recomandările autorilor studiului, susţinând că modalităţile cele mai bune de a micşora riscul de cancer sunt evitarea fumatului, menţinerea unei greutăţi sănătoase, consumarea băuturilor alcoolice doar cu moderaţie şi o viaţă activă.
Alți cercetători s-au arătat indignați de comparaţia dintre efectele fumatului şi cele ale regimului bogat în proteine animale.
„Fumatul este, după cum s-a dovedit, complet nociv pentru noi, în timp ce carnea şi brânzeturile pot fi consumate, cu moderaţie, ca parte a unei alimentaţii sănătoase, contribuind la atingerea dozelor recomandate din multe tipuri de nutrienţi importanţi”, a afirmat Heather Ohly, nutriţionist la Universitatea Exeter.
Dr. Carrie Ruxton, dietetician şi purtător de cuvânt al Meat Advisory Panel, comisie susţinută de industria cărnii din Marea Britanie, spune că rezultatele obţinute de cercetătorii americani ar putea fi explicate prin faptul că persoanele care comsumă mai puţine proteine de origine animală au un aport mai mare de fibre, provenite din fructe şi legume.
Tim Key, cercetător în cadrul Universităţii din Oxford şi al asociaţiei Cancer Research UK, spune că studiul a fost restrâns şi că sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma relaţia dintre riscul de cancer şi consumul de proteine animalice.
Articole relaționate:
Care sunt efectele consumului de fast-food asupra organismului
Iaurtul degresat și produsele lactate fermentate pot preveni apariția diabetului
Combinaţii de alimente care îmbunătăţesc funcţionarea organismului