Autor: Irina Papuc
Mănâncă prea puțin pentru că nu au ce, iar alții au de unde însă nu fac alegerea potrivită. Este situația copiilor moldoveni la capitolul alimentație, care diferă la extreme în funcție de nivelul de sărăcie. Astfel, noi date arată că copiii moldoveni din familiile sărace sunt de patru ori mai expuși riscului de a avea rețineri în dezvoltare, în timp ce în familiile bogate există riscul dublu de supraponderabilitate. Totodată, 26 la sută dintre femei și 21 la sută dintre copii suferă de anemie.
Datele publicate astăzi arată că șase la sută din copiii sub cinci ani suferă de retard statural, adică au rețineri în dezvoltarea fizică, din cauza insuficienței cronice de substanțe nutritive, iar acest risc este crescut în cazul copiilor care provin din familiile sărace. În același timp, situația pare să fie cu totul diferită în cazul copiilor din familii cu venituri mai mari. Datele arată că cinci la sută din numărul total de copii investigați în cadrul studiului sunt supraponderali, iar cifrele indică faptul că riscul este dublu anume pentru copii din familiile înstărite.
Același studiu arată din nou diferențe esențiale în funcție de statutul economic al familiilor și în consumul de sare iodată, precum și la accesul la apă sigură și sanitație. Astfel, doar 44 la sută dintre familii consumă sare adecvat iodată, iar în mediul rural numărul lor este de două ori mai mic. Totodată, numai 23 la sută dintre familiile sărace consumă sare cu iod.
Datele mai arată că 86 la sută dintre familiile cuprinse în studiu beneficiază de apă de calitate. Situația este gravă la capitolul sanitație, astfel că numai 9 la sută dintre familiile de la sate utilizează toalete cu apă, iar în orașe procentul ajunge la 75.
Deși indică o ușoară îmbunătățire, numărul femeilor și copiilor care suferă de anemie este destul de mare – 26 la sută reprezintă femeile cu vârsta cuprinsă între 15 și 49 de ani și 21 la sută - copii cu vârsta de la cinci luni - până la patru ani.
Datele au fost publicate astăzi în cadrul Studiului de Indicatori Multipli în Cuiburi efectuat de Ministerul Sănătății și UNICEF. Datele au fost colectate în perioada anului 2012 și au cuprins 11 mii de chestionare. Echipele din teren au testat sarea utilizată în prepararea bucatelor, au măsurat masa corporală și înălțimea copiilor sub cinci ani și au măsurat nivelul hemoglobinei la femei și copii.
Datele preliminare pentru anul 2013 arată că 783 de copii suferă de malnutriție. Cifra este în scădere față de anul 2012. Totodată, 263 dintre aceștia suferă de rețineri în dezvoltare din cauza alimentației incorecte. Specialiștii atenționează că malnutriția poate duce la consecințe grave pentru copii.
█ Alimentația copiilor în zilele noastre mai nesănătoasă decât pe vremea războiului
„La acești copii sistemul nervos central nu se dezvoltă suficient. Poate fi afectat psihicul, nivelul de inteligență. Acești copii au rezultate slabe la școală. Mai grav este că din cauza insuficienței de proteine pot fi afectate organele interne, metabolismul este dereglat, iar sistemul imunitar este slăbit”, spune Lucreția Catană, medic nutriționist. Specialista indică părinților să meargă mai întâi la doctor, pentru a identifica exact cauzele și problemele de sănătate, generate de malnutriție. În consecință, aceasta poate fi tratată cu medicamente, vitamine și prin adoptarea unui mod sănătos de alimentație. Acesta include fructe, legume, carne, lapte, ouă, pește, produse pe care cu greu le obțin majoritatea familiilor cu venituri mici.
█ Articole relaționate: