Autor: Virginia Dumitraș
Peste 150 de reprezentanți din Europa de Est și Asia Centrală s-au reunit astăzi la Chișinău în cadrul primului Forum Regional în domeniul asistenței medicale și drepturilor consumatorilor de droguri. Timp de două zile, aceștia vor discuta despre incluziunea socială a acestor persoane, drepturile și accesul lor la asistența medicală.
Mai avem trei ani de finanțare internațională
În cadrul acestui forum, experții internaționali trag un semnal de alarmă și spun că datorită creșterii economice din ultimii ani, în curând Republica Moldova nu va mai fi eligibilă pentru fondurile internaționale, iar autoritățile trebuie să găsească soluții viabile pentru reducerea riscurilor de transmitere a diferitor infecții. “Republica Moldova a făcut progrese în ceea ce ține prevenirea și tratarea HIV. În acest moment e nevoie de mai multă sustenabilitate, pentru că Moldova este deja în perioada de tranziție de la o țară cu venituri mici, la o țară cu venituri medii. Aceasta înseamnă că finanțatorii internaționali nu vor mai oferi resurse financiare pentru reducerea riscurilor de infecții. Moldova va mai obține finanțare de la Fondul Global în următorii trei ani. Aceasta ar putea deveni o perioadă bună pentru a trece de la finanțare internațională, la cea națională”, a explicat pentru Sănătate INFO Dasha Ocheret, vicepreședintele Rețelei Eurasiatice de reducere a riscurilor.
Autoritățile de la Chișinău spun că deja au identificat soluții pentru finanțarea programelor de reducere a riscurilor. „Statul și instituțiile statului sunt responsabile pentru a proteja și pentru a oferi serviciile de care au nevoie persoanele din grupul de risc. Odată cu progresele economice devenim mai puțin eligibili pentru fondurile internaționale. Au fost identificate strategii pentru a prelua aceste servicii care deja și-au demonstrat eficacitatea ca să asigurăm sustenabilitatea serviciilor respective și pentru a asigura și calitatea vieții și nivelul de sănătate a persoanelor din grupurile respective”, a menționat în cadrul forumului viceministrul Sănătății, Svetlana Cotelea.
Totodată, Svetlana Cotelea a accentuat că proiectele deja implementate au schimbat semnificativ situația consumatorilor de droguri. “În anul 2004 s-a produs o schimbare semnificativă în strategia de control a drogurilor spre prioritizarea urmăririi penale a traficanților de droguri și detectarea rețelei de trafic de droguri și a producătorilor de droguri. În 2008 consumul de droguri a fost dezincriminat. Aceste amendamente au adus un cadru legal care asigură protecția persoanelor consumatoare de droguri”, a declarat viceministrul Sănătății.
Consumatorii de droguri vor să fie consultați
Că situația s-a schimbat o spun și consumatorii de droguri. Aceștia ar vrea însă ca înainte de a efectua un proiect sau o strategie privind reducerea riscurilor, autoritățile să se consulte mai des cu ei. “Situația noastră s-a schimbat, dar ar fi bine să fim consultați mai des. Dacă autoritățile vor auzi vocea consumatorilor, cheltuielile financiare vor fi mai eficiente”, explică Denis Maruha, coordonator regional în cadrul Ligii persoanelor care trăiesc cu HIV, din Republica Moldova.
La rândul ei, prima doamnă, Margareta Timofti a ținut să atenționeze opinia publică că regiunea în care se află Moldova se confruntă cu o creștere a cazurilor de HIV, tuberculoză și hepatite, mai ales de hepatita C. “ Nu putem permite ca aceste maladii să evolueze. Programele de reducere a riscurilor sunt de un real folos în prevenirea bolilor și a deceselor în rândul persoanelor consumatoare de droguri și în diminuarea suferințelor familiilor acestora”, a precizat Margareta Timofti, în deschiderea reuniunii.
Prima doamnă a atras atenția și asupra problemelor cu care se confruntă femeile. “E de datoria noastră să acordăm prioritate integrării sociale și, prin urmare, să încercăm să remediem încălcările drepturilor omului și stigmatizarea comunităților marginalizate. În acest sens, sunt vulnerabile în special femeile. Acestea deseori sunt afectate în mod disproporționat de decăderile din drepturile părintești, accesul inadecvat la serviciile de sănătate sexuală și reproductivă, mai ales în timpul sarcinii confruntându-se în același timp cu un nivel crescut de violență în familie”, a adăugat prima doamnă.
Potrivit specialiștilor, una dintre problemele majore în regiunea Europei de Est și a Asiei Centrale este rata înaltă a cazurilor noi de HIV și deceselor din cauza SIDA. 74% dintre persoanele din Asia Centrală, care folosesc droguri, nu au acces la servicii specializate pentru prevenirea infecției cu HIV și hepatita C, în timp ce în Europa de Est, acest procent ajunge până la 90%.
Pentru anii 2015-1017, Republica Moldova a solicitat de la Fondul Global pentru aplicarea programelor în domeniul HIV/SIDA peste 11,4 milioane de euro. Dintre acestea, 4,8 milioane de euro urmează să fie direcționate pentru prevenire în grupurile cu risc sporit de infectare.
█ Articole relaționate: