Autor: Sorina David

Un copil de doar trei luni din satul Andrușul de Jos, raionul Cahul, a ajuns în stare gravă la Institutul Mamei și Copilului, după ce mama acestuia l-a hrănit cu lapte de vacă. Potrivit medicilor, starea acestuia încă nu s-a stabilizat, dar are o dinamică pozitivă.

Acum două zile serviciul de urgență din raionul Cahul a primit un apel, precum că un băiețel de numai trei luni se simte foarte rău, are vomă, diaree și febră foarte mare. Ajunși la fața locului, medicii au constatat că bebelușul s-a intoxicat cu lapte de vacă. Mai întâi acesta a fost dus la spitalul raional din Cahul, după care medicii au chemat aviația sanitară, pentru a transporta micuțul la Chișinău.

„Copilul a fost adus în stare foarte gravă, iar starea lui a evoluat spre bine foarte puțin de când se află la noi. A fost hrănit cu lapte de vacă, iar micuțul nu a putut asimila această hrană, motiv pentru care a început să vomite”, a declarat pentru Sănătate INFO Ala Țurcan, medic la Secția Primiri Urgențe din cadrul Institutului Mamei și Copilului.

Specialiștii explică că tragedia a avut loc din cauză că părinții nu sunt suficienți de informați despre ceea ce înseamnă alimentație corectă și sănătatea copiilor.

 Patru copii au ajuns în reanimare, după au consumat semințe de la niște arbuști de pe teritoriul grădiniței. Directoarea susține că se vor face concedieri 

„Copiii mici au nevoie de alimentație naturală și sănătoasă, iar mai bun decât laptele mamei nu există nimic. Există amestecuri care sunt aproape identice cu laptele matern, au aceleași proteine glucide, pe care copiii mici le pot asimila. În cazul acestui copil, mama nu a avut posibilitate să cumpere astfel de amestecuri și l-a hrănit cu ce a avut la îndemână și așa s-a întâmplat ca micuțul să nu aibă toleranță la acest prods”, explică Ana Oglindă, șefa secției reanimare somatică.

Mama micuțului nu a putut să cumpere alimentația necesară copilului, deoarece nu are bani. Nu poate să muncească, pentru că trebuie să îngrijească de copil, iar soțul, plecat peste hotare la muncă, încă nu a reușit să-i trimită bani pentru întreținere.  

 Focare de intoxicații alimentare în trei raioane. Copiilor li s-a făcut rău după ce au consumat brânză de la un producător de lactate din Comrat 

„Este vorba despre o familie cu probleme finaciare. Deși mai muncește din când în când, nu i-a ajuns bani să cumpere alimente pentru copil. Știm foarte bine cât costă o cutie de lapte-praf - peste 100 de lei, ceea este foarte mult”, a mai adăugat Oglindă.

Potrivit acesteia, un procent dintre bebeluși nu pot asimila laptele de vacă. Treptat, când sunt mai măricei pot consuma alimentație mixtă și pot mânca inclusiv lapte de vacă. Alimentarea copilului cu lapte de animale, înainte de perioada recomandată de medici, le  poate crea acestora probleme de sănătate, precum anemie, diaree, pierderea în greutate, mai adaugă specialistul.

Specialiştii recomandă mamelor să-și hrănească copii la sân cel puțin un an și abia ulterior să introducă alimentația mixtă.

 

 Articole relaționate:

O parte din alimentele pe care le consumă moldovenii conțin prea multe bacterii, germeni, aditivi și nitrați. Responsabilii spun că în 2013 situația s-a înrăutățit 

Ardeii, strugurii și vinetele, cele mai contaminate produse alimentare din Moldova 

12 persoane din Orhei s-au intoxicat la o nuntă, organizată într-o școală