Redactor: Virginia Dumitraș
Luând unele antibiotice, ce ar reduce diversitatea de bacterii din intestin, puteți crește ușor riscul de a dezvolta cancer de colon, sugerează un nou studiu.
Pentru a examina dacă există vreo legătură între administrarea de antibiotice și riscul de cancer colorectal, cercetătorii au analizat dosarele medicale a peste 22.000 de pacienți cu cancer colorectal în Regatul Unit al Marii Britanii și i-a monitorizat pentru o perioadă de șase ani.
Pentru a limita factorii ce ar putea afecta riscul dezvoltării cancerului pacienților, cercetătorii au exclus persoanele care au avut un istoric familial de cancer colorectal sau boli inflamatorii intestinale. Cercetătorii au comparat cantitatea de antibiotice pe care au luat-o pacienții în ultimele cel puțin șase luni înainte de a fi diagnosticat cu cancer, cu cantitatea de antibiotice luate de către un grup de aproximativ 86.000 de persoane sănătoase, potrivit Fox News.
După controlul factorilor de risc cunoscuți pentru cancerul colorectal, inclusiv obezitatea, diabetul zaharat, fumatul și consumul de alcool, rezultatele au arătat că oamenii care au luat antibiotice, inclusiv penicilinele, chinolone și metronidazol, au avut cu 8-11 la suta mai multe șanse de a dezvolta cancer colorectal.
Când cercetătorii s-au uitat la consumul de antibiotice cu 10 ani înainte de diagnostic, această creștere modestă a riscului a rămas valabilă numai pentru penicilină. Nu a fost nicio legătură între riscul de cancer și de alte clase de antibiotice, medicamente anti-virale sau medicamente anti-fungice, potrivit studiului, prezentat la reuniunea anuală a Societății Americane de Oncologie Clinica (ASCO).
Constatările au demonstrat faptul că administrarea penicilinei este legată cu o ușoară creștere a riscului de cancer colorectal, eventual prin efectele medicamentului asupra bacteriilor de colon. Există mii de miliarde de bacterii care trăiesc în intestin, cunoscute colectiv ca microbiota intestinală. Aceste bacterii sunt importante pentru funcționarea normală a intestinului.
Cancerul colorectal este unul dintre cele mai frecvente forme de cancer. De obicei, se dezvoltă în celulele mucoasei din interiorul intestinului gros sau a rectului. Dietele bogate în carne roșie și grăsimi, precum și consumul de prea mult alcool, și lipsa de activitate fizică sunt printre cei mai bine-cunoscuți factori de risc pentru acest tip de cancer.
Studiile anterioare au descoperit ca pacienții cu cancer colorectal au microbiota intestinală modificată, comparativ cu persoanele sănătoase. Cu toate acestea, nu este clar dacă boala produce o schimbare în compoziția bacteriilor intestinale sau dacă dezechilibrul bacteriilor intestinale contribuie la dezvoltarea cancerului, prin oferirea unor codiții prielnice ca tumorile să crească, spun oamenii de știință.
█ Articole relaționate:
Cinci teste și metode de tratament pentru dureri de cap ce ar trebui evitate
Cum poți obține beneficii maxime din analgezice, fără efecte secundare