Redactor: Virginia Dumitraș
Expunerea la insecticide și la erbicide crește dramatic riscul de a dezvolta boala Parkinson, potrivit unui studiu.
Anual, peste 50.000 de americani sunt diagnosticați cu afecțiuni care provoacă debilitate, iar experții spun că în multe dintre cazuri este tot mai evident că de vină sunt substanțele chimice utilizate în agricultură.
„Pesticidele sunt, pe departe, cel mai important factor de mediu în urma căruia riscăm să dezvoltăm boala Parkinson“, spune Jeff Bronstein, profesor de neurologie. Bronstein și echipa sa au stabilit anterior că nivelul scăzut de expunere pe termen lung la pesticidele care omoară buruienile și insectele - expunere ce este prea nesemnificativă pentru a provoca un simptom în momentul respectiv - poate dubla riscul de Parkinson.
Boala Parkinson este cauzată de pierderea de dopamină a neurotransmițătorului, care controlează mișcarea și alte funcții neurologice. Simptomele includ pierderea controlului funcțiilor motorii, ceea ce duce la tremurături, probleme de echilibru, etc.
Cercetarea lui Bronstein arată că toxinele din mediul înconjurător cresc riscul de a dezvolta boala Parkinson în mai multe moduri. De exemplu, în multe cazuri, acestea provoacă agregarea unei proteine numite alfa-synuclein, care afectează zona creierului ce produce dopamina.
„Expunerea prelungită la pesticide crește semnificativ riscul unei persoane de a dezvolta boala Parkinson. Cauzele vor fi multe. Totuși, trebuie să fiți rezervați în privința geneticii și a mediului. Există o replică celebră, care este aproape un clișeu că: genetica încarcă arma și mediul apasă pe trăgaci. Aceasta pare să fie adevărată în ceea ce privește pesticidele și boala Parkinson“, a mai spus doctorul potrivit newsmaxhealth.
O cercetare publicată de specialiștii italieni în revista Neurology, a analizat rezultatele a 104 studii, concluzionând că persoanele cu expunerea pe termen lung la pesticide și erbicide au un risc crescut de a dezvolta boala Parkinson - de la 33% la 80%. „Având în vedere această asociere, în aceste cazuri am constatat, de asemenea, o legătură între agricultură sau viața la țară și între dezvoltarea bolilor Parkinson“, a declarat liderul de studiu Emanuele Cereda.
Conform doctorului Bronstein, pentru a se proteja, oamenii trebuie în primul rând să evite să trăiască sau să lucreze în zonele agricole, în care sunt utilizate în mod obișnuit astfel de substanțe chimice. Totodată, el recomandă evitarea expunerii la insecticide și în alte domenii, cum ar fi terenurile de golf. Nu jucați după stropirea cu aceste chimicale, deoarece ele pot fi în aer. Alte măsuri includ spălatul fructelor și legumelor și cumpărarea unor produse ecologice. Evitați pulverizarea propriei curți.
„Agricultorii ecologici sunt foarte inteligenți. Ei știu cum pot scăpa de dăunători cu ajutorul insectelor“, spune doctorul Bronstein.
În fiecare an, Grupul de lucru de mediu (EWG) publică lista produselor care pot conține o doză mai mare de chimicale. Unele dintre acestea sunt: merele, țelina, strugurii, căpșunile, piersicii, spanacul, ardeii, nectarinele importate, castraveții, cartofii, roșiile cherry și ardeii iuți.
█ Articole relaționate:
Ardeii, strugurii și vinetele, cele mai contaminate produse alimentare din Moldova
Avem puține boli profesionale din cauza lipsei unui sistem de evidență a acestora