Autor: Sorina David
Anual, în Republica Moldova peste 25 de mii de persoane au nevoie de îngrijiri paliative, estimează Asociația Națională de Tratament Paliativ. Din totalul acestora însă, doar puțin peste 2.000 beneficiază de astfel de îngrijiri. Aceasta cu toate că standardele internaționale privind tratamentul persoanelor cu maladii incurabile prevăd că de aceste servicii trebuie să beneficieze cel puțin 60% din numărul total de decese înregistrate pe teritoriul țării. Aceasta ar însemna că în Republica Moldova, măcar 22.800 de bolnavi ar trebui să beneficieze de tratament paliativ.
Potrivit Asociația Națională de Tratament Paliativ, cei mai mulți bolnavi cu maladii incurabile beneficiază de astfel de îngrijiri în centre ale unor ONG-uri, și mai puțin în insituțiile medicale de stat. Asta, pentru că în Moldova nu există niciun centru public specializat în servicii de paliație. Un singur spital public din țară are o secție pentru tratament paliativ, cu 25 de paturi în dotare. Este vorba despre Spitalul Clinic Municipal nr. 4. La rândul lor, spitalele raionale prevăd, de curând, doar câteva unități de paturi pentru astfel de tratament, care nici pe departe nu corespund solicitărilor. Astfel, mulți dintre bolnavii incurabili mor acasă în dureri chinuitoare.
În spitalul din Cimișlia este prevăzut doar un singur pat pentru îngrijiri paliative, iar în spitalul din Leova – trei. Potrivit managerului instituției medicale din Leova, aceste paturi sunt mereu ocupate, iar uneori, beneficiarii trebuie să stea în rând.
„Vin pacienți cu cancer, ciroză - maladii grave care se manifestă foarte complicat. Bolnavi incurabili sunt mult mai mulți în regiune, dar nu putem să-i îngrijim pe toți, chiar dacă am vrea. În mare parte, cei care vin la noi sunt bolnavi care nu se descurcă de sinestătător. Uneori nu avem locuri, iar unii bolnavi sunt nevoiți să aștepte”, afirmă Ion Gușanu, directorul spitalului din raionul Leova.
„În locul bolnavilor cu probleme psihiatrice, internăm bolnavi incurabili”
Acesta mai spune că până la sfârșitul acestui an, va mări numărul paturilor destinate îngrijirilor paliative până la cinci, deoarece trei sunt prea puține.
„În locul bolnavilor cu probleme psihiatrice, internăm bolnavi incurabili, deoarece nu mai erau locuri libere pentru îngrijiri paliative. Cred că până la sfârșitul anului vom reuși să mărim numărul de paturi pentru bolnavii incurabili, până la cinci. Nici acest număr nu ar fi suficient, însă mai mult de atât nu putem. Nu avem nici specialiști suficienți. Sunt doar doi terapeuți generaliști care îngrijesc de bolnavii incurabili, dar am avea nevoie de încă măcar un terapeut”, a mai adăugat Gușanu.
O situație puțin mai bună este în spitalul raional din Ocnița. Aici, de la începutul acestui an, sunt prevăzute 15 paturi pentru tratament paliativ. Medicul șef spune că aceste paturi sunt suficiente pentru populație de peste 51 de mii de persoane.
„În perioada rece a anului aceste paturi sunt toate ocupate. Deși și la noi sunt mulți bolnavi incurabili, puțini sunt cei care vor să se interneze în spital pentru îngrijiri paliative. Mulți vor să moară acasă, alături de rude. Alții cred că aceste servicii sunt cu plată, de aceea nu vin.”, afirmă Feodor Iurcu, medic șef la spitalul raional din Ocnița.
„Nu poți să îngrijești un bolnav doar o săptămână”
Potrivit acestuia, majoritatea celor care vin la spital pentru a beneficia de îngrijiri paliative sunt bolnavi de cancer, cu insuficiență cardiacă sau persoane paralizate. Spitalul nu are specialiști specializați în îngrijirea paliativă, însă de acești bolnavi îngrijesc medicii de profil, în funcție de maladie.
Lipsa specialiștilor în îngrijiri paliative este una din principalele probleme ce stagnează dezvoltarea acestor servicii, susține specialistul în paliație Valerian Isac.
„În străinătate există profesia de specialist în îngrijiri paliative. Sperăm că în maxim doi ani și la noi să apară această profesie, deoarece nu oricine poate îngriji bolnavii incurabili. Specificul paliației este să îngrijești de bolnav, utilizând cât mai puține medicamente. La noi medicii însă sunt obișnuiți să rezolve problema anume cu ajutorul preparatelor, deci nu medicul de profil este persoana indicată să îngrijească de bolnavul incurabil”, afirmă Isac.
Lipsa echipelor mobile pentru îngrijiri paliative este o altă problemă menționată de expert. Acesta mai spune că centrele pentru îngrijiri paliative nu pot exista fără astfel de echipe.
„Nu poți să îngrijești un bolnav doar o săptămână, cât acesta se află la spital, după care uiți de el. Trebuie să existe o echipă mobilă care să meargă regulat la domiciliu. Este o necesitate pentru noi, având în vedere că cei mai mulți bolnavi cu maladii incurabile aleg să rămână acasă în ultimele clipe”, mai adaugă Isac.
Notă: Potrivit OMS, îngrijirea paliativă are menirea să amelioreze calitatea vieții pacienților și familiilor acestora, atunci când se confruntă cu probleme asociate bolilor ce le amenință viața, prin prevenirea și înlăturarea suferinței, prin identificarea precoce, evaluarea și tratamentul durerii și a altor probleme de natură fizică, socială, psiho-emoțională și spirituală.
█ Articole relaționate: