Autor: Sorina David
În Republica Moldova, plățile informale au devenit o obișnuință. Deși la noi în țară majoritatea serviciilor medicale sunt acoperite de polița medicală, moldovenii oricum scot bani din buzunar atunci când ajung la medic, fie pentru investigații, fie pentru proceduri medicale. La fel se procedează și în cazul accidentului vascular cerebral. Deși tratamentul acestuia este acoperit în totalitate de polița medicală, în instituțiile medicale din Moldova pacienții care au suferit un accident vascular cerebral plătesc atât investigațiile, cât și tratamentul. Asta chiar dacă și persoanele neasigurate, în mod normal, trebuie să beneficieze de asistență medicală gratuită, inclusiv spitalicească, până la stabilizare și excluderea pericolului vital.
Potrivit studiului „Performanţa sistemelor de sănătate din Europa de Sud-est”, pacienții cu AVC susțin că tratamentul spitalicesc este parțial gratuit și că totuși sunt nevoiți să plătească zilnic între 200 și 1.000 de lei. Aici intră cheltuieli ce vizează întreg lanțul de servicii acordate la această etapă, inclusiv transportarea pacientului la spital. Astfel, precizează pacienții participanți la studiu, o parte din plățile acordate sunt oferite pentru medici, asistente medicale și infirmiere pentru ca aceștia să asigure îngrijiri medicale corespunzătoare. Pe lângă aceasta, pacienții mai trebuie să scoată bani din buzunar și pentru medicamente, aproximativ 200 de lei pe zi. În plus, pacienții au precizat că medicamentele necesare pentru recuperare după un accident vascular cerebral sunt greu de găsit.
Potrivit specialiștilor, un pacient cu AVC trebuie să se afle în spital sub supravegherea medicilor între șapte și zece zile. Reiese deci, că pentru tratamentul spitalicesc a AVC-ului, pacienții scot din buzunar până la 7.000 de lei, în afară de cheltuielile pentru medicamente. Cu toate acestea, spitalele publice sunt mai solicitate de către pacienți, deoarece în sectorul privat tratamentul AVC-ului costă între 30.000 și 50.000 de lei.
De cealaltă parte, medicii spun că, de fapt, pacienții nu plătesc nimic, decât investigațiile cu scop profilactic, care nu sunt programate.
„Vă asigur că în niciun spital din țară pacientul cu accident vascular cerebral nu dă nici un leu. AVC este o urgență majoră și nimeni nu o să refuze să acorde ajutor medical dacă nu se dă bani. Totul este gratuit, începând de la investigații, tratament și chiar recuperarea”, afirmă Mihai Gavriliu, medic neurolog la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie.
Pacienții raportează însă că medicamentele compensate sunt foarte puține, iar cele prescrise sunt scumpe. Prin urmare, suma pe care aceștia o raportează pentru procurarea medicamentelor variază între 400 și 3.000 de lei pe lună.
Medicii susțin că plata pentru medicamente menționate de către pacienți este exagerată, deoarece pentru recuperare după accidentul vascular cerebral este nevoie de foarte puține preparate și de mai multă terapie.
„Moldovenii s-au obișnuit că tratamentul înseamnă pastile, injecții și perfuzii. Dacă nu îi prescrii un astfel de tratament, el crede că medicul nici nu l-a tratat cum trebuie. Este total greșit, mai ales în cazul AVC, deoarece pentru recuperare este nevoie doar de unele pastile ca să menții sub control tensiunea arterială, unele antibiotice și cam atât. Terapiile ocupaționale sunt mai indicate în acest caz”, mai adugă Gavriliuc.
Secții pentru recuperarea pacienților cu AVC au însă doar trei spitale publice din Moldova, însă nici acestea nu dispun de utilajul necesar și nici de echipa de specialiști necesară. Din acest motiv, explică doctorul Gavriliuc, accidentul vascular cerebral este principala cauză de invaliditate în Republica Moldova.
Potrivit studiului, fenomenul plăților directe este confirmat și de către medicii specialiști din spitale. Astfel, doctorii participanți la studiu susțin că un pacient „standard” este nevoit să facă plăți cu caracter formal în valoare de 1.000 și 5.000 de lei. Asta pentru că foarte puține spitale din țară dispun de utilaj necesar pentru diagnosticarea accidentului vascular cerebral, de aceea, medicii sunt nevoiți să redirecționeze pacienții, de cele mai multe ori, în instituții medicale private. Totodată, aceștia au afirmat că, pentru tratamentul de ultima generație pacienții sunt nevoiți să scoată din buzunar între 3.000 și 8.000 de lei. Totodată, din raportările pacienților și a medicilor se conchide că lipsa plăților suplimentare determină acordarea unui tratament mai puțin costisitor, cu o eficacitate redusă și la un nivel foarte jos, inclusiv atitudinea și îngrijirea din partea personalului medical.
Studiul „Performanţa sistemelor de sănătate din Europa de Sud-est” analizează performanța sistemelor de sănătate publică din Europa de Sud-est, punând accentul pe nevoile pacienților în raport cu cinci probleme de sănătate – infarctul miocardic, atacul cerebral, cancerul, accidentele și diabetul. Studiul este de tip calitativ și a fost realizat în opt țări. Cercetarea a fost publicată în luna aprilie a acestui an.
█ Articole relaționate: