Autor: Sorina David
Focar de hepatita A într-o localitate din raionul Călărași. Responsabilii Centrului de Sănătate Publică din raion spun că în ultima lună în Vălcineț au fost înregistrați șase bolnavi cu hepatita A, dintre care trei sunt copii. Ultimul caz a fost înregistrat vinerea trecută. Potrivit directorului Centrului de Sănătate Publică din raion, aceasta este o situația anormală, însă nu și alarmantă.
„Regulamentele prevăd că trebuie să anunțăm Ministerul Sănătății dacă se înregistrează mai mult de zece cazuri într-o localitate. Dacă se vor mai înregistra bolnavi, neapărat vom anunța și ministerul. Această situație nu este una normală, dar n-o putem cataloga drept alarmantă, pentru că toate cazurile au fost înregistrate într-o lună”, a declarat Grigorie Ciurcă, directorul Centrului de Sănătate Publică din Călărași. Responsabilul mai spune că în raion nu au mai fost înregistrate cazuri de hepatita A deja de câteva luni.
Responsabilii Centrului de Sănătate Publică din Călărași susțin că încă nu se știe cu siguranță care este sursa de infecție, pentru că este nevoie de investigații complexe, însă se presupune că igiena precară a celor infectați ar fi de vină.
„Nu putem spune cu siguranță care este sursa infecției, pentru că nu s-au efectuat toate analizele. Hepatita A este numită boala mâinilor murdare, de aceea presupunem că igiena precară a celor infectați este de vină. Nu credem că ar fi vorba despre apa contaminată, pentru că bolnavii ar fi fost diagnosticați și cu alte maladii. Și apoi ar fi fost înregistrați mai mulți bolnavi”, a declarat Grigorie Ciurcă.
O situație și mai gravă este în satul Drăgușeni, raionul Strășeni. Potrivit responsabililor Centrului de Sănătate Publică din raion, în ultimele săptămâni aici au fost înregistrați 22 de bolnavi. Specialiștii spun că și în acest caz igiena precară, dar și apa contaminată din localitate ar fi sursa de infecție.
█ În acest an, numărul moldovenilor infectați cu hepatita A a crescut de trei ori
Acesta mai spune că este posibil ca în următoarele săptămâni să mai fie înregistrate cazuri de boală, deoarece perioada de incubație a maladiei este de 30 de zile. Astfel, dacă persoanele care au intrat în contact cu cei infectați au preluat virusul, simptomele bolii apar mai târziu, astfel maladia este diagnosticată chiar și la câteva săptămâni de la infecție.
Potrivit Centrului Național de Sănătate Publică, în primele șase luni ale acestui an numărul celor infectați cu hepatita A a crescut de trei ori față de aceeași perioadă a anului trecut. Dacă în prima jumătate a lui 2013 nouă persoane s-au infectat cu această maladie, în acest an numărul lor a ajuns la 29. Specialiștii atenționează că, pentru a evita îmbolnăvirea cu hepatita virală A, se recomandă vaccinarea împotriva maladiei și respectarea măsurile sanitaro-igienice. Pe lângă aceasta, este nevoie ca populația să consume apă potabilă din surse sigure şi produse alimentare spălate bine și gătite corespunzător. De asemnea, este necesară respectarea cerinţelor sanitare la producerea, transportarea, păstrarea, prelucrarea şi comercializarea produselor alimentare, având în vedere că și acestea pot fi o sursă de infecție.
█ Articole relaționate: