Autor: Sorina David

În doar două săptămâni în raionul Orhei au fost înregistrate aproape 100 de cazuri de boli infecțioase. Printre maladiile depistate de către medici se numără tuberculoza, boli diareice acute, varicelă și infecţie meningococică, dar și intoxicații alimentare. Potrivit responsabililor de la Centrul de Sănătate Publică din Orhei, numărul persoanelor infectate a început să crească semnificativ începând cu luna iulie.

Astfel, în ultimele două săptămâni în mai multe localități din raion au fost înregistrate 40 de cazuri de boli diareice acute, 8 cazuri de tuberculoză, 4 cazuri de intoxicații alimentare, peste 20 de cazuri de enteretită, două cazuri de meningită și mai multe cazuri de varicelă și scarlatină. Responsabilii Serviciului de Supraveghere de Stat a Sănătății Publice din regiune spun că peste 50 la sută dintre cei afectați sunt copii.

„Copii sunt mai vulnerabili pentru că mulți dintre ei au o igienă precară. Cazuri foarte grave nu am înregistrat, toți bolnavii fiind depistați la timp și inițiat tratamentul corespunzător. E grav totuși că adulții, deși cunosc regulile de igienă, ajung să se infecteze cu astfel de maladii”, a declarat Vasile Guștiuc, medic șef la Centrul de Sănătate Publică din Orhei.

Potrivit acestuia, atât intoxicațiile alimentare cât și bolile diareice acute au fost cauzate de alimente păstrate și consumate necorespunzător, dar și din cauza igienei precare a persoanelor infectate.

 Atenție, focar de hepatita A în două raioane din țară 

„În ceea ce privește intoxicațiile alimentare, a fost o ceremonie în familie petrecută la natură, iar alimentele au fost păstrate toată ziua la soare, într-o zi caniculară. Desigur că produsele s-au alterat, iar persoanele au continuate să le mănânce. Mai mult, le-au consumat chiar și a doua zi”, explică medicul-șef de la CSP Orhei.

Acesta mai spune că în timpul verii cazurile de intoxicații alimentare cresc semnificativ, în comparație cu cealaltă perioadă a anului. Medici atenționează că alimentele trebuie păstrate la temperatura optimă, spălate înainte de preparare și gătite în condiții de igienă, pentru a reduce la minim riscul de îmbolnăvire. Deși numărul celor infectați este destul de mare, medicul șef de la CSP Orhei spune că situația este sub control, astfel maladiile sunt depistate la timp, fără a cauza epidemii.

Specialiștii atenționează totodată că pentru a evita infectarea cu astfel de maladii se  recomandă respectarea regulilor de igienă personală. Obligatoriu trebuie spălate mâinile înainte de masă și după ce ați mers la toaletă. De asemenea, trebuie dezinfectate mânerele de la uși și robinete, precum și să consumați doar apă fiartă. Pentru a ține cât mai departe bolile infecțioase este bine să păstrați alimentele ușor alterabile în frigider, să le protejați de muște, gândaci sau rozătoare și să respectați igiena personală și a bucătăriei atunci când gătiți sau mâncați. Adresați-vă la medicul de familie în caz de febră, vomă, diaree sau dacă aveți afectate căile respiratorii. În aceste cazuri, automedicația este interzisă, în special administrarea antibioticelor. 

 

  Articole relaționate:

 Bolnavii de hepatita B și C de la spitalul „Toma Ciorbă”, lăsați fără medicamentele vitale. Ministrul Sănătății, Andrei Usatîi îi trimite la Spitalul Republican, unde „sunt condiții mai bune” 

 Unii bolnavii de hepatită cronică sau ciroză hepatică au renunțat la tratament, după ce preparatele hepatice au fost scoase din lista medicamentelor compensate 

 Modificări în lista medicamentelor compensate. Ministerul Sănătății susține că le-a exclus pe cele care nu corespund standardelor GMP