Autor: Virginia Dumitraș

Patru persoane au ajuns de urgență la spitalul raional din Soroca, după ce au mâncat ciuperci culese din pădure. Medicii de la Chișinău, unde pacienții au fost transportați cu serviciul Aviasan, spun că pacienții sunt în stare gravă și refuză să dea alte informații. Doctorii din Soroca nu exclud eventuale decese.

Ciupercile toxice au fost culese duminică de către o femeie și fiul acesteia. La întoarcere, s-au împărțit și cu un coleg de serviciu. După ce le-au mâncat, patru persoane au ajuns de urgență la spitalul raional din Soroca. Primele trei au ajuns pe 20 iulie, iar o altă persoană a ajuns a doua zi.

„Este greu să faci pronosticuri în privința acestor pacienți din cauză că s-au intoxicat cu niște ciuperci foarte periculoase care distrug ficatul. Totul depinde de cum va evolua starea acestora pentru că au fost și cazuri în care oamenii au decedat. Chiar și așa, dacă efectul va fi pozitiv nu va fi azi și nici mâine, iar tratamentul va fi îndelungat. Pacienții nu acuză niciun fel de dureri, dar noi știm că chestia este urâtă, pentru că avem rezultatele analizelor”, a spus Veaceslav Neamțu, șeful secției de reanimare din cadrul Spitalului rațional din Soroca.

█ Moldovenii care au suportat un transplant de ficat în Cehia: „Nu mai existam acum dacă nenorocirea se întâmpla în Moldova” 

Și pentru că analizele erau rele, cei patru pacienți au fost transferați la Chișinău, la Spitalul „Sfânta Treime“, unde au fost internați la secția de terapie intensivă. Am încercat să aflăm care este starea celor patru pacienți astăzi, specialiștii de la Spitalul „Sfânta Treime” ne-au spus că cele patru persoane sunt în stare gravă și ne-au recomandat să găsim o altă cale de a afla informații despre acestea, refuzând să dea și recomandări pentru persoanele care obișnuiesc să consume ciuperci culese din pădure.

Ar putea fi consumat ciuperci amanita faloidă

Șeful secției de terapie intensive din Spitalul raional Soroca, Veaceslav Neamțu susține că cei patru pacienți ar putea să-și revină, totul depinde însă de ce fel de ciuperci au consumat și cât. Nu exclude și eventuale decese. „Așa ciuperci pun în pericol viața oamenilor. Manifestările clinice sunt diferite în funcție de caz. Acestea pot debuta peste jumătate de oră, peste 12 și chiar 24 de ore. Ei au plecat pe picioarele lor, dar analizele erau foarte rele. Nu cred că o să fie mare succes la toți, nu este exclus să fie și decese printre ei”, a menționat specialistul.

█ „Suntem pe jumătate cehi”. Este afirmația celor doi moldoveni care au suportat o operație de transplant de ficat la o clinică din Praga. Duminică ei revin acasă 

Tot el presupune că pacienții ar fi consumat ciuperci amanita faloidă care seamănă cu ciupercile champignon, dar care sunt otrăvitoare. „Unele ciuperci provoacă manifestări neurologice, mai sunt unele care provoacă manifestări gastro-intestinale. Cele mai periculoase sunt cele are distrug ficatul”, atenționează Veaceslav Neamțu.

Doctorul recomandă oamenilor să mănânce ciuperci comestibile crescute în condiții obișnuite și nu culese din pădure. „Nu trebuie să mănânce ceea ce nu cunosc. În plus, trebuie să știe că toxinele nu se distrug nici la fierbere, nici cu alcool, cu nimic”, a mai adăugat doctorul.

 

 Articole relaționate:

O parte din alimentele pe care le consumă moldovenii conțin prea multe bacterii, germeni, aditivi și nitrați. Responsabilii spun că în 2013 situația s-a înrăutățit 

Ardeii, strugurii și vinetele, cele mai contaminate produse alimentare din Moldova 

12 persoane din Orhei s-au intoxicat la o nuntă, organizată într-o școală