Autor: Sorina David

Ministerul Sănătății nu se grăbește să acopere golurile de cadre medicale din sistemul de sănătate. Cel puțin așa se poate înțelege din moment ce medicii rezidenți, care au terminat facultatea cu aproape trei luni în urmă, încă nu se pot angaja la serviciu. Ei au nevoie de semnătura ministrului pe foia de repartizare la muncă și fără de care nu se pot angaja.

În aceeași situație sunt și rezidenții care vor să se angajeze în spitalele în care au făcut practica de rezidențiat. Aceștia, în baza unei solicitări scrise din partea administrației instituției, la fel au depus dosarul atunci când s-a făcut repartizarea tinerilor specialiști de către minister și Universitatea de Medicină. Atunci tinerilor specialiști li s-a promis că fișa de îndrumare va fi semnată de către ministrul Sănătății în maxim o săptămână. Nu s-a întâmplat nici astăzi.

Ion Drăgan este unul dintre tinerii specialiști care așteaptă deja de câteva luni documentul ce i-ar permite să muncească. „Eu nu am ales un loc din cele propuse de minister, însă vreau să continui să muncesc la spitalul „Sfânta Treime”, unde am și făcut practica. Pentru aceasta trebuia doar să prezint o scrisoare de la administrația spitalului în care e scris că vreau să muncesc, iar ei sunt dispuși să mă angajeze. Am prezentat această scrisoare chiar la ultimul examen, care a avut loc la sfârșitul lunii mai. Deja de două luni aștept să ne vină această fișă, fără de care nu ne putem angaja”, povestește tânărul specialist.

█ Rezidenții de la medicina de familie, fără salarii și după jumătate de an de când a intrat în vigoare Hotărârea de Guvern. ”Ne-au spus că trebuia să ne alegem altă specialitate dacă vrem salarii” 

Pentru că nu mai e rezident, a rămas fără bursă, dar nici să se angajeze nu poate fără fișa de repartizare de la minister. Spune că se descurcă foarte greu, dar nu-i rămâne decât să aștepte. A încercat să afle de ce ministrul tot amână semnarea acestor fișe, însă de fiecare dată a primit același răspuns răspuns „când ministrul va avea timp, atunci va semna”.

„Eu înțeleg că ministrul e om ocupat, dar din cauza lui noi trebuie să trăim cu aer. Am telefonat chiar ieri la minister și mi-au spus că problema deja se va hotărî după ce se întorc din concediu. Eu nu știu ce vom face noi încă o lună cât ei vor fi în concediu”, afirmă disperat medicul.

În aceeași situație se află și mai mulți rezidenți. Au familii și copii, dar să muncească în instituțiile medicale publice nu pot. Motivul e același - Ministerul Sănătății nu a semnat fișele de repartizare.

Tatiana este medic-internist. Din lista propusă de căre minister atunci când a avut loc repartizarea rezidenților în câmpul muncii, tânăra a ales să se angajeze la Spitalul Clinic Municipal Nr.1. Încă nu muncește acolo, deși spitalul are nevoie de doctori, iar pentru a-și putea întreține familia, tânăra s-a angajat medic la un club sportiv din capitală.

 Soluții cu două tăișuri. Medicina de familie, pusă pe umerii rezidenților fără diplomă 

„Inițial vroiau ca angajarea medicilor să se facă în bază de concurs. Nu înțeleg care este logica aici, din moment ce însuși miniserul a făcut repartizarea rezidenților, conform necesităților și solicitărilor instituțiilor medicale. Ne vine foarte greu, pentru că și soțul meu e rezident în anul II. Face gărzi de noapte ca să ne poată întrețină pe mine și pe fetiță”, mărturisește tânăra.

Și ei i-au promis că documentul va fi semnat în cel mult o săptămână. Degeaba însă.

„Dosarul a fost gata în câteva zile, lipsește doar semnătura. Chiar e atât de greu să pui o semnătură când știi că de aceasta depinde viața altora. La nimeni nu le pasă de noi. Sunt în campanie electorală și acum au altă grijă, decât rezidenții care mor de foame din cauză că nu se pot angaja”, mai adaugă Tatiana.

Am încercat și noi să aflăm când totuși are de gând Ministerul Sănătății să semneze fișele de îndreptare a rezidenților pentru ca aceștia să se poată angaja în instituțiile medicale, însă nu ni s-a răspuns la telefon.

În acest an, 949 de rezidenți au absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. 

 

█ Articole relaționate:

Repartizare de-a-ndoaselea. Rezidenții de la medicina de familie, obligați să muncească în sate, deși au lecții și stagii de practică la Chișinău 

Spitalele municipale nu vor angaja medici rezidenți. „Sunt contradicții. Așteptăm ca Ministerul Sănătății să vină cu mecanisme clare de implementare a Hotărârii de Guvern și să identifice bani” 

De luna viitoare, medicii rezidenți vor avea salariul de medic începător. În medie aceștia ar putea primi 2.300 de lei