Autor: Sorina David

15 persoane din raionul Telenești, printre care și un copil, au ajuns săptămâna trecută la spital cu intoxicații alimentare, după ce au participat la o nuntă. Astăzi însă numărul celor internați  a ajuns la 19. Potrivit responsabililor de la Centrul de Sănătate Publică, totul s-a petrecut vineri seara într-un local de ceremonii din oraș. Medicii spun că unele persoane au început să se simtă rău chiar după prima masă. Astfel, trei persoane au ajuns la spital imediat de la nuntă, a doua zi au mai fost internate cinci persoane, ca până astăzi numărul celor internați să ajungă la 19.  

Responsabilii Centrului de Sănătate Publică spun că la internare, starea persoanelor era gravă-medie, acestea acuzând dureri abdominale, febră și diaree. Cu toate acestea, ele vor trebui să mai stea în spital câteva zile.

„Unii au ajuns la spital chemând ambulanța deodată la ceremonie, iar alții au mers la medicul de familie, care, la rândul lui, a solicitat echipa de urgență. În prezent, dar și la internare, starea lor este stabilă, iar acest lucru se datorează faptului că s-au adresat la timp la medic”, afirmă Leonid Cimpoi, șef secției sanitare din cadrul Centrului de Sănătate Publică din Telenești.

Potrivit acestuia, majoritatea celor internați în spital cu intoxicație alimentară au vârsta cuprinsă între 30 și 45 de ani. Încă nu se știe sigur din ce cauză aceștia s-au intoxicat, însă specialiștii în sănătate publică presupun că ar fi vorba de intoxicație cu salmonela. 

 Din nou intoxicații. Nouă persoane au ajuns la spital după ce au fost la o cumetrie 

„Nu credem că este vorba despre alimente alterate. Ele au gust specific și un miros specific și cu siguranță nimeni nu avea să le mănânce. Am colectat probe atât din local, cât și de unde se prepară mâncarea. Rezultatele preliminarii indică că ar fi vorba despre salmonela, dar mai sigur vom afla miercuri”, a mai adăugat Leonid Cimpoi.

Pentru siguranță, specialiștii în sănătate publică au solicitat medicilor de familie să consulte toate persoanele care au participal la nuntă, pentru a se asigura că acestea se simt bine.

„Pentru siguranță, am cerut medicilor de familie să consulte persoanele care au participat la nuntă, pentru a ne asigura că nu s-au intoxicat. Este nevoie de asta, pentru că de multe ori se întâmplă ca oamenii să nu ia în serios grețurile, voma, diareea sau febra și stau acasă așteptând să le treacă de la sine. Este o greșeală, iar noi încercăm să o evităm. Ultimii pacienți au ajuns la spital după ce medicul de familie i-au consultat”, a afirmat șeful secției sanitare din cadru Centrului de Sănătate Publică din Telenești. În total, la nuntă au participat 150 de persoane.

După inspecțiile efectuate la localul unde a avut loc nunta, specialiștii în sănătate publică au depistat mai multe încălcări. „Am amendat directorul localului cu 250 de unități convenționale pentru că angajat la muncă persoane fără ca acestea să fi trecut testele medicale. Au mai fost amendați bucătarii și deridicătoarele, pentru că nu au respectat regulile de igienă în prepararea bucatelor. Aceștia s-au ales cu amendă de 20 de unități convenționale și nu vor putea să muncească până când nu vor trece testele medicale. De asemenea, am emis recomandări localului de a dezinfecta localul, bucătăria, vesela și tot utilajul cu soluție de clorură 0.5”, a mai adăugat Leonid Cimpoi. 

Potrivit responsabililor de la Centrul de Sănătate Publică din Telenești, acesta este primul caz de intoxicație alimentară în masă, înregistrată în acest an în raion. Până acum însă au fost înregistrate două cazuri de intoxicație cu ciuperci. 

 

█ Articole relaționate:

 Un bărbat a murit, după ce s-a intoxicat cu produse alimentare la o nuntă într-un restaurant din Capitală. Acum o săptămână, în același local s-au intoxicat alți 46 de oameni 

Numărul persoanelor care s-au intoxicat la o nuntă, în creștere. 46 de persoane, printre care doi copii au avut nevoie de îngrijiri medicale. Cel mai mic pacient are 1 an și nouă luni

A crescut simțitor numărul intoxicațiilor. Peste 200 de moldoveni au murit din cauza lor