Redactor: Sorina David

Este cunoscut faptul că zahărul poate determina apariţia cariilor, a obezităţii şi a diabetului de tip 2. Foarte mulți părinţi însă nu știu că excesul de zahăr – o situaţie comună în alimentaţia multor copii din societăţile de tip occidental – poate provoca şi alte probleme cronice de sănătate, aparent nelegate de alimentaţie, scrie Fox News.

Răceli, tuse, alergii. Dr. Julie L. Wei, specialist în ORL pediatrică la Nemours Children’s Hospital din Orlando, SUA, atrage atenţia asupra faptului că unul dintre cele mai comune efecte ale excesului de zahăr asupra copiilor este prezenţa permanentă a unor simptome de răceală: nas care curge, exces de mucus, tuse, simptome de infecţie a sinusurilor.

Unii copii sunt diagnosticaţi cu alergii şi li se prescriu medicamente, dar acestea nu au efect, de vreme ce simptomele lor se datorează excesului de zahăr din alimentaţie, explică specialistul.

 Tusea convulsivă afectează tot mai mulți copii moldoveni. Maladia este contagioasă 

Simptome de laringotraheobronşită şi reflux acid. Unii copii prezintă episoade repetate de tulburări ce amintesc de crup - laringotraheobronşită - o afecţiune respiratorie cauzată de o infecţie virală a căilor respiratorii superioare.) Copiii par sănătoşi, dar se trezesc noaptea cu simptome precum tusea lătrătoare şi dificultăţi de respiraţie. 

Dr. Wei a aflat că foarte mulţi dintre aceşti copii aveau obiceiul de a bea lapte cu ciocolată cât era ziua de lungă.  Combinaţia de lactate cu zahăr necesită mult timp pentru a fi digerată şi determină o secreţie puternică de acid în stomac. Noaptea, în poziţie culcată, conţinutul de acid al stomacului se întoarce prin esofag în gât şi irită corzile vocale, cauzând un laringo-spasm. 

Sistem imunitar slăbit. La copiii care consumă mult zahăr, se dereglează echilibrul dintre bacteriile bune şi cele dăunătoare din microbiomul intestinal, ceea ce duce la scăderea imunităţii, spune dr. Wei. Aşadar, chiar dacă copiii suferă frecvent de răceli, simptomele acestora ar putea fi reduse dacă este redus aportul de zahăr, precizează medicul.

Alimentaţie proastă. Copiii care refuză constant fructele, legumele şi alte alimente sănătoase nu sunt neapărat mofturoşi. E posibil ca, din cauză că mănâncă mult zahăr, să sufere de dureri de stomac şi de lipsă de poftă de mâncare.

 Tusea convulsivă, o infecție care poate cauza chiar moarte 

Specialiştii recomandă reducerea zahărului în alimentaţia copiilor; iată câteva metode:

  • Înlocuirea îngheţatei cu iaurt simplu, la care se adaugă fructe proaspete (dar e preferabil ca lactatele să fie mâncate în cursul zilei, nu seara înainte de culcare.);
  • renunţarea la băuturile răcoritoare, dar şi la băuturile pentru sportivi şi la „smoothies”. Apa plată e suficientă pentru rehidratare;
  • renunţarea la sucurile de fructe, chiar naturale, deoarece conţin cantităţi mari de zahăr care se absoarbe rapid. Medicii recomandă înclouirea lor cu apă plată sau apă minerală, aromată eventual cu câteva bucăţele de fructe;
  • părinții trebuie să citească atent etichetele de pe ambalajele alimentelor, deoarece zahărul este prezent nu numai în dulciuri, ci se poate „ascunde” şi în sosurile pentru paste, sosul pentru salată, cerelele pentru micul dejun, etc;
  • Medicii avertizează părinții să fie atenți la „alternativele sănătoase”. Doar pentru că un aliment e natural, nu înseamnă că e neapărat sănătos. Mierea şi nectarul de agave, promovate ca fiind alternative sănătoase ale zahărului, conţin şi ele cantităţi foarte mari de zahăr.

 

█  Articole relaționate: 

Tot mai puțini părinți moldoveni își vaccinează copiii. De vină ar fi presa, organizațiile religioase și medicii 

Alexandra Yuster: „ Vaccinarea copiilor trebuie să fie în capul listei priorităților pentru autoritățile de la Chișinău”

Echinococoza, confundată frecvent cu cancerul, afectează tot mai mulți moldoveni