Redactor: Virginia Dumitraș

Femeile care consumă tăiței pregătiți instant ('noodles'), de cel puțin două ori pe săptămână, prezintă un risc cu 68% mai mare de colesterol mărit, diabet și hipertensiune, se arată într-un studiu realizat de cercetători de la Universitatea Harvard și publicat în Journal of Nutrition, în ediția din august.

Ei au analizat datele unui sondaj efectuat în Coreea de Sud, cel mai mare consumator mondial de tăiței instant, pe un eșantion de 10.771 de adulți, dintre care mai mult de jumătate femei. „Consumul de tăiței instant este legat de o creștere a sindromului metabolic la femei, indiferent de regimul lor alimentar dominant”, arată cercetătorii, potrivit Agerpres.

Sindromul metabolic se traduce prin prezența unei serii de semne fiziologice care duc la creșterea riscului de diabet și de boli cardiovasculare.

█ Lucruri ciudate care se întâmplă cu mâncarea înainte ca aceasta să ajungă pe rafturile magazinelor 

Astfel, chiar dacă femeile coreene au un regim tradițional, bazat pe orez, pește și legume, sau consumă preponderent carne și alimente prăjite, mai puțin sănătoase, faptul că ele mănâncă paste de pregătire rapidă, de două ori pe săptămână, duce la o creștere semnificativă a riscului de sindrom metabolic.

„Consumul, o dată sau de două ori pe săptămână, a pastelor instant nu constituie o problemă. Dacă se consumă mai mult de două ori pe săptămână atunci devine problematic”, notează Frank Hu, profesor de nutriție și epidemiologie la Harvard și autor principal al studiului.

Datele provin dintr-un sondaj și pot explica și de ce bărbații nu sunt la fel de afectați de consumul de tăiței ca femeile. Potrivit profesorului Hu, se pare că femeile sunt mai sensibile la efectele carbohidraților, la grăsimi și la sare.

 

 Articole relaționate:

Iaurtul degresat și produsele lactate fermentate pot preveni apariția diabetului 

Combinaţii de alimente care îmbunătăţesc funcţionarea organismului 

Grăsimea nu este vinovată de kilogramele în plus. Zahărul este problema