Autor: Virginia Dumitraș

Un tânăr din Republica Moldova, care a plecat în SUA, în cadrul unui program studențesc, a suferit un atac cerebral acut. Acum Alexandru Bodean este în stare gravă, iar familia speră să adune banii necesari pentru reabilitare din donații.

Alexandru Bodean în vârstă de 20 de ani, din Moldova este student la ULIM, în anul 3. În perioada verii, tânărul împreună cu iubita lui au plecat să muncească în SUA în cadrul unui program pentru studenți. La mijlocul lunii iunie, cei doi erau deja în SUA și urmau să revină acasă pe 22 august.

Pe 8 august, noaptea, Alexandru Bodean a suferit însă un atac cerebral acut – hemoragie inter ventriculară provocată de un anevrism cerebral. Pentru că nu locuia singur, prietenii au chemat urgența. Însă, în spitalul local din Alabama, Alexandru nu a putut fi ajutat cu nimic și a fost transportat cu elicopterul la Centrul Medical al Universității din Statul Alabama de Sud, orașul Mobile, unde a suportat o intervenție chirurgicală de urgență extrem de complicată.

„De obicei ce i s-a întâmplat lui se întâmpla oamenilor în vârstă. Toți medicii au rămas surprinși că a supraviețuit, deoarece unul din doi oameni ajunge viu la spital.  Medicii spun că se confruntă prima dată cu așa un caz, deoarece Alexandru nu-și revine. Motivul atacului cerebral este că la vârstă de 4 ani a avut o traumă la cap”, spune iubita tânărului Beatrice Bîrnat care stă toată ziua la spital.

În SUA au ajuns și părinții tânărului care au primit vize de urgență după ce a fost contactată Ambasada SUA, la Chișinău. Datorită unei donații americane, părinții au primit adăpost și hrană pentru a fi aproape de fiul lor. „Eu stau cu el toată ziua, iar tatăl lui stă noaptea. Mamei i s-a făcut rău când a văzut în ce stare este Alexandru. El acum e în stare gravă, nu se mișcă, nu vorbește, nu mănâncă. Astăzi a avut loc o procedură la cap pentru a vedea de ce nu își revine, totul a mers cu succes, iar medicii speră că își va reveni”, susține Beatrice Bîrnat.

Tot ea spune că, deocamdată, tânărul nu poate fi transportat acasă, iar cheltuielile depășesc mult asigurarea pe care o avea Alexandru. Asigurarea tânărului era de 60 000 dolari, iar în contul de plată pentru Centrul Medical al Universității din Statul Alabama de Sud s-au adunat 180 000 de dolari. „Medicii se comportă foarte bine. De la bun început ne-au spus că mai întâi sunt datori să-i salveze viața, iar banii îi dăm mai târziu. Încercăm să adunăm acești bani pentru că Alexandru va avea nevoie și de un tratament de reabilitare“, spune Beatrice Bîrnat.

 Greșeli în lanț. Un tânăr a murit la spital după ce medicii l-au ignorat ore în șir, crezând că nu e un caz grav. Acesta făcuse atac vascular cerebral și nici măcar nu mai putea vorbi

După ce va fi externat din acest centru, Alexandru urmează să facă un curs de tratament şi reabilitare la clinica Shepherd Center din Atlanta, Georgia care este unica instituție abilitată în materia respectivă din SUA. Ulterior, când se va face mai bine, Alexandru ar putea fi transportat la Chișinău.

Tratamentul la centrul de reabilitare ar putea ajunge la 150 000 de dolari sau chiar ar putea depăși această sumă, în funcție de perioada de reabilitare necesară. Cheltuielile nu pot fi acoperite de asigurarea medicală, de care beneficiază Alexandru, spune iubita acestuia. Totodată, într-un anunț care circulă pe internet, se menționează că familia tânărului nu-și permite să acopere costurile de tratament. Astfel, familia speră să adune banii necesari din donații.

 

█  Articole relaționate:

Cercetătorii au descoperit de unde începe și ce anume provoacă accidentul vascular cerebral 

Suferă de demență vasculară, dar nu știu despre acest lucru. Moldovenii ajung la doctor atunci când substanța din creier este găurită din cauza leziunilor 

Boala substanței negre din creier, afectează tot mai mulți oameni. În Moldova, se îmbolnăvesc trei vârstnici din o sută